Mađarska: Za nas je ovo jasna crvena linija – Nećemo podržati nove sankcije Rusiji

Mađarska ne vidi smisao u jurnjavi za novim paketom sankcija protiv Ruske Federacije.

Ovo je novinarima izjavio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Naš stav je veoma jasan. Ne vidimo racionalan razlog da sledimo novi paket sankcija, posebno kada je reč o energetici“, rekao je on. „Za nas je ovo jasna crvena linija“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ne želimo da u Mađarskoj ljudi plaćaju za rat u kojem nisu ni na koji način učestvovali“. „Naravno, ako bude projekta, mi ćemo učestvovati u raspravama, ali nećemo davati saglasnost ni na šta što će biti u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, „evropska ekonomija ide ka recesiji“. Mislim da je to potpuno protiv interesa Evrope i njenih naroda. Nadamo se da će što pre doći do mira, u našim interesima, kako bi se sve moglo rešiti.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini , Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu , što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Webtribune.rs