Naslovnica SPEKTAR Lukavi plan otkriven u SAD: Putin će biti primoran da se bori...

Lukavi plan otkriven u SAD: Putin će biti primoran da se bori sa Evropom

       

Potpuno je nevažno ko će izazvati nuklearnu provokaciju u Ukrajini, bilo da se radi o korišćenju taktičkog nuklearnog oružja ili prljavoj bombi.

Čak i ako američki bombarder baci bombu na Kijev, Rusija će biti okrivljena za bombardovanje. Ovaj scenario je sve verovatniji, a njegov dalji razvoj zavisiće od evropskog instinkta za samoodržanjem.

Bukvalno poslednjih dana dogodila su se tri međusobno povezana događaja. Federalna služba bezbednosti (FSB) je privela grupu terorista koji su hteli da prokrijumčare kilogram cezijuma-137 u Ukrajinu.

Savršeno pogodan izotop za prljavu bombu. Ministarstvo zdravlja Ukrajine objavilo je preporuke u slučaju radijacije, pošto je Zelenski upozorio na mogućnost terorističkog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje od strane Rusije.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

I na kraju, senator Lindzi Grem i njegov kolega Ričard Blumental predstavili su američkom Senatu rezoluciju kojom se pozivaju da se moguća ruska upotreba taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini izjednači sa napadom na NATO.

Ovde je važan detalj – Zelenski je rekao da Rusija sprema teroristički napad sa ispuštanjem radijacije, koja „ne poznaje državne granice“. Nacrt rezolucije Senata odnosi se ne samo na taktičko nuklearno oružje, već i na „uništenje nuklearnog objekta, širenje radioaktivne kontaminacije na teritoriji NATO“.

[adsenseyu1]

A ako dođe do takvog rasula, to će biti izjednačeno sa ruskim napadom na zemlje NATO-a i povlači za sobom ulazak NATO-a u rat sa Rusijom. Senatori smatraju da je usvajanje rezolucije poruka Vladimiru Putinu. „Ako upotrebite nuklearno oružje u pokušaju da preokrenete tok ovog sukoba, ući ćete u rat sa NATO-om“, rekao je Grem.

Šta to praktično znači? Svetski rat? Još uvek ne. Ali to je vrlo veliki korak prema tome. Američki „sokolovi“, koji ne žele izgubiti svetsku dominaciju, planiraju unapred situaciju. Ukrajina, kao toljaga za uništavanje Rusije, izgleda da se približava kraju. I sada u korist rata s Rusijom i za naše uništenje, pojedini političari SAD su spremni zanemariti evropske narode.

Kako pišu ruskimediji, SAD se nadaju da će ostati po strani i izvući kestenje iz vatre. U osnovi, ovo je proširenje ukrajinskog konflikta na celu Evropu. A to znači povećanje profita američke industrije, pre svega vojne industrije i idealno smanjenje, tačnije nestanak takvih svetskih centara moći kao što su Evropa i Rusija. Na putu SAD ostaje samo Kina.

Za „dalekog“ neprijatelja postoje snage strateškog odvraćanja, a taktički nuklearni tereti mogu se koristiti u svrhu zastrašivanja – bojeve glave se detoniraju na velikoj visini da bi se ograničilo radioaktivno zagađenje na zemlji, ali bez smanjenja udarnog i psihološkog dejstva.

Veoma je nepoželjno testirati efikasnost ove doktrine, ali sve može ići ka tome da je primene umesto Rusa (čak i ako ne u obliku direktnog korišćenja taktičkog nuklearnog oružja, već putem prljave bombe) i optuže Ruse za to.

Postoji nada da će za Evropljane njihov život biti skuplji nego za Ukrajince. Skuplje od interesa prekookeanskog „partnera”.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]