Stanovnici Krita, recimo, celoga života u ishrani koriste maslinovo ulje, ribu i dosta povrća i voća, a unos životinjske masti je sveden na minimum
Ishrana starih je velika tema, jer podrazumeva konzumaciju zdrave hrane, koja možda ne može da produži život, ali može da ga učini kvalitetnim. Za ovo životno doba, zdrava ishrana predstavlja mediteranski način ishrane.
Stručnjaci ističu primere Sardinije i Krita, gde ljudi žive najduže. Stanovnici Krita, recimo, celoga života u ishrani koristemaslinovo ulje, ribu i dosta povrća i voća, a unos životinjske masti je sveden na minimum.
Njihov primer treba da prate i ostali, pa ako nemaju novca za delikatesnu skupu belu ribu, treba da koriste plavu ribu, takođe bogatu omega 3 mastima i dostupnu gotovo svačijem džepu.
To su, primera radi, girice, sardine, papaline… Trebalo bi da jedu i što više povrća, a naročito lisnatog, kao što su keleraba, celer…
Za starije je važno da unose pet umerenih obroka, pri čemu užina može da bude jedna jabuka ili šolja nemasnog mleka. Inače, organizam stalno prati šta se dešava, opominju stručnjaci.
Kada shvati da jedemo jednom dnevno, počinje da odlaže hranu da ne bi bio gladan. Kod domaćina koji uzima pet obroka, redovno troši hranu za svoje potrebe i nema gladovanja.
Stari ljudi ne prepoznaju žeđ, pa ih treba podsećati na to da blagovremeno uzimaju vodu ili čajeve. Dozvoljena je i kafa, ali u umerenim količinama. Jedna čaša vina takođe je korisna, ali treba upamtiti da su tri pogubne.
(novosti.rs)