Naslovnica SPEKTAR Litvinjenkov otac otkrio ime čoveka koji mu je otrovao sina

Litvinjenkov otac otkrio ime čoveka koji mu je otrovao sina

Valter Litvinenko

Valter Litvinjenko, otac Aleksandra Litvinjenka, agenta ubijenog u Londonu, rekao je ko mu je ubio sina.

Kada se pojavio u studiju, Valter Litvinjenko je zagrlio i pozdravio Andreja Lugovoja, kojeg su vlasti Velike Britanije optužile za ubistvo njegovog sina polonijumom u Londonu.

[adsenseyu1]

Prema njegovim rečima, Litvinjenka je ubio Aleks Goldfarb, koji mu je lično pomagao da prebegne iz Turske u London. On je naveo da je tu informaciju dobio od Goldfarbove supruge. Dodao je da je čovek po imenu Ahmed Zakajev, koji se u to vreme takođe nalazio u Londonu, rekao da je Goldfarb agent CIA-e.

“NJega su, čini mi se, trovali više puta, čak su ga i u bolnici otrovali“, rekao je Valter Litvinjenko i dodao da je u bolnicu mogao da uđe bilo ko.

On je izjavio da je njegov sin imao dijagnozu “trovanje hranom“, zatim je rečeno da je otrovan talijumom, da bi na kraju promenili dijagnozu u “trovanje polonijumom“.

Stručnjaci koji su se nalazili u studiju su rekli da je tadašnja ministarka unutrašnjih poslova, a današnja premijerka Velike Britanije Tereza Mej na slučaj Litvinjenko stavila oznaku stroge tajnosti.

[adsenseyu4]

Andrej Lugovoj, koji je optužen od strane Velike Britanije za trovanje Litvinjenka polonijumom odbacuje sve optužbe i sve to naziva “teatralnom farsom“.

Aleksandar Goldfarb je više puta u medijima spominjan kao bliski prijatelj Aleksandra Litvinjenka.

Pravnica, koja je zapisivala Litvinjenkovu poslednju želju, rekla je da je u pored bio i Goldfarb, koji je njena pitanja Litvinjenku prevodio na ruski jezik, zato što je engleski slabo razumeo.

Podsećamo, Aleksandar Litvinjenko je ubijen 2006. godine u Londonu, a tokom autopsije u njegovom telu je pronađena velika količina polonijuma 210.

(Sputnik)[adsenseyu5][adsenseyu6]