Le Pen nazvala antiruske sankcije geopolitičkom greškom Francuske

Odluka Francuske da se pridruži antiruskim sankcijama, bila je velika pogrešna procena rukovodstva zemlje, i izazvala je energetsku krizu, rekla je Marin Le Pen, liderka stranke Nacionalnog skupa. Njene reči prenosi „BFM TV“.

„ Vlada je napravila geopolitičku grešku, uvodeći zajedno sa Evropskom unijom, koja je u stanju histerije zbog Ukrajine, neprimerene i nepromišljene sankcije Rusiji“, rekla je ona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema Le Pen, politika EU se okreće od federalne ka imperijalnoj, više nema za cilj promovisanje mira i saradnje u regionu.

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije, zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja uvoza ruskog goriva.

Zbog poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u ovim zemljama je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što se odrazilo i na druge sektore privrede.

Kako je primetio Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, ali su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Webtribune.rs