LAZANSKI OTKRIVA: Srbija potpisala vojni sporazum sa EU, Rusija će nas oduvati ako EU pošalje Srbe na rusku granicu

gbrtcfdfd

Srpski zvaničnici su nedavno potpisali notu o pristupanju naše zemlje tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije „Helbrok“.

Stručnjaci postavljaju pitanje da li se tako naša vojna neutralnost dovodi u pitanje.

Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra nastupiti rat, bio je moto nekadašnje Armije, dok je postojala socijalistička država na ovim prostorima. Danas, četvrt veka kasnije, uz nove svetske bezbednosne izazove, i državu koja je u tranziciji, Srbija je odlučila da se vojno približi Evropskoj uniji.

Ministarstvo odbrane Srbije iskazuje spremnost da u borbenoj grupi Helbrok učestvuje sa vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i sa do pet štabnih oficira u komandi snaga borbene grupe.

General Diković je istakao da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Republike Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Dok zvanična politika i dalje ostaje vojna neutralnost, analitičar Miroslav Lazanski postavlja pitanje šta znači borbena grupa i da li naši zvaničnici Armije znaju gde bi ta jedinica mogla da bude poslata da interveniše.

„Ako ste vi potpisali u ime Srbije da učestvujete u borbenoj grupi, onda je to borbena operacija, nije to samo mirovna operacija. Jer ako vas pošalju u baltičke republike, e to, gospodo, može da ima vrlo ozbiljne reprekusija na odnose sa Moskvom“, navodi komentator lista „Politika“ Miroslav Lazanski.

Srbija je okružena članicama NATO, a ulazak u Severnoatlantsku alijansu uskoro očekuje i Crna Gora. Skupština Srbije je 2007. godine usvojila Deklaraciju o vojnoj neutralnosti i do danas taj politički stav nije promenjen. Lazanski kaže da posle pobede Donalda Trampa ne predsedničkim izborima u SAD ne očekuje jačanje pritiska da naša zemlja uđe u NATO.

„Mislim da će pritisak na Srbiju ipak biti manji, a samim time će i pritisak Evropske unije u smislu uslovljavanja biti manji. Pošto sad Evropska unija mora da brine kako će uskladiti transatlantske odnose“, dodaje Lazanski.

Vojska Srbije je angažovana u sedam multinacionalnih operacija UN, u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, na Bliskom istoku i u Centralnoafričkoj Republici, i u misijama EU u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

(B92)