Krivokapić najavio predvorje haosa u Crnoj Gori: „Đukanovića savetuje veoma opasan čovek“

Krivokapićev kabinet ocenio je da je veoma opasno za Crnu Goru da Đukanovića savetuje, „čovek koji lično poziva na neposlušnost i pružanje otpora“.

I to zbog stava Vlade da poštuje prava gradjana u slobodnom upražnjavanju verskih obreda.

U saopštenju crnogorske vlade objavljenom povodom aktuelih političkih tenzija, koje se podgrevaju u zemlji, poručuje se da su očuvanje mira i stabilnosti, poštovanje ljudskih prava i sloboda i ekonomski oporavak „opustošene zemlje koju je ostavio prethodni režim“, prioriteti Vlade Crne Gore.

„Svakodnevno podgrevanje tenzija, ohrabrene javnim istupima, te iskazom u Tužilaštvu, u kome bivši direktor policije i aktuelni savetnik za bezbednost predsednika Crne Gore, Veselin Veljović tvrdi da je pozivanjem na neposlušnost organa reda, izneo lični stav, ne amnestira ga od javne i svake druge odgovornosti za svoje delovanje“, napominje se u saopštenju.

Ističe se i da je Veljović kao „promovisani koordinator i kolovođa retrogradnih i zaštitnik interesnih struktura“ dužan da, kako se navodi, zna da je „prošlo vreme bahaćenja, u kome je pojedinac iskazivao stav ‘država to sam ja’, ne mareći za institucije i rukovodeći se samo dogovorenim interesima“, prenosi RTCG.

Ocenjuje se da Veljović, kao javni funkcioner, preuzima odgovornost za sprečavanje ili ometanje vršenja verskog obreda, što je kvalifikovano kao krivično delo, za koje je zaprećena kazna zatvora do dve godine, odnosno do tri godine ukoliko ga vrši službeno lice.

„Veoma je opasno za državu i njenu stabilnost, da predsednika Crne Gore savetuje i to u okviru bezbednosti, čovek koji lično poziva na neposlušnost, i pružanje otpora državi, zbog stava Vlade da poštuje prava građana u slobodnom upražnjavanju verskih obreda. To je predvorje haosa, u koji očito savetnik Đukanovića želi da nas uvuče, nakon što se konačno u zemlji zavodi red i odgovornost“, poručuju u kabinetu.

Iz kabineta ocenjuju da građani Crne Gore sada imaju priliku da vide „koliko je poraženom prethodnom režimu, stalo do mira i napretka u Crnoj Gori“.

„Nakon što su nas zadužili u rekordnim iznosima, sada bi da ugroze i građanski mir. Građani i ovog puta imaju priliku da se uvere koliko su DPS i njegovi sateliti patriotski vezani za našu zemlju i njen napredak, te koliko im je stalo do uspješne turističke sezone. Očigledno, proporcionalno gubljenju privilegija, gubi se i ljubav prema Crnoj Gori. A onda je i jasno zašto se ne birajući sredstva celo društvo gura u haotična scenarija“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuju i da će, kada zaživi nezavisno Tužilaštvo, biti apsolutno očigledno zbog čega se „ovolika ujdurma diže ovih dana“.

„Upravo je strah od suočavanja sa nezavisnim institucijama i polaganjem računa, glavni motiv iskazivanja ‘zabrinutosti’ za opstanak Crne Gore i Prestonice“, navodi se u saopštenju.

Kao manipulativne ocenjuju stavove predsednika Đukanovića, za kojeg navode da se navodno zalaže za mir „dok u svom kabinetu ima aktivne regrutere interesnih jurišnika koji podrivaju ustavni poredak i državno ustrojstvo“.

„Međutim, dok mu ne istekne mandat, predsednik Đukanović ima dodatnu obavezu da poštuje Ustav i čuva mir, a ne da ćuti, dok se savetnik Veljović javno deklariše kao kolovođa i podstrekač antidržavnih i antidemokratskih akcija“, poručuje se u saopštenju kabineta Krivokapića.

Veljović je nedavno u autorskom tekstu za podgoričku Pobjedu pozvao na neposlušnost policije i masovno okupjanje građana tokom ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

(tanjug)