Komandant Raketnih strateških snaga Rusije: Za Sarmat ne postoji protivraketna odbrana, a neće postojati ni u narednim decenijama

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa „Sarmat” može da leti preko Severnog i Južnog pola, kao i po drugim putanjama, rekao je komandant Strateških raketnih snaga Sergej Karakajev u programu „Vojni prijem” TV kanala Zvezda.

On je objasnio da se mogućnost promene pravca leta ostvaruje zbog odnosa snage i težine novog raketnog sistema.

„Sa naše putanje kroz Severni pol , ako je potrebno, moguće je ostvariti putanju kroz Južni pol, koji danas, u principu, nije zaštićen. A postoje i mogućnosti za druge putanje – u smislu mogućnosti lansiranje u svemir“, primetio je Karakajev.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

On je takođe sugerisao da je malo verovatno da će sredstva za presretanje ovog oružja biti stvorena u bliskoj budućnosti.

„Energetske mogućnosti novog raketnog sistema, uzimajući u obzir postojeću borbenu opremu i kompleks sredstava za odbranu, danas govore da za raketni sistem Sarmat ne postoji protivraketna odbrana, i verovatno neće postojati u narednim decenijama“, dodao je komandant Strateških raketnih snaga.

Karakajev je pojasnio da je jedan od elemenata prevazilaženja raketne odbrane smanjenje dela ubrzanja rakete nakon lansiranja. Prema njegovim rečima, „Sarmat” ubrzava skoro jednako brzo kao lake čvrste rakete, uprkos tome što je od tipa koji sporije povećava brzinu.

Pored toga, naglasio je komandant Raketnih strateških snaga, očekuje se da će Sarmat ostati u upotrebi 50 godina, jer karakteristike rakete i njena pouzdanost to dozvoljavaju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs