KO ĆE STATI OVOM KRIMINALU NA KRAJ? Slučaj Vesne Tomić – ništa ne duguje, a preti joj prinudno iseljenje

gcfjwrftgweflidsban

Zbog nemogućnosti ili izbegavanja da izmire svoje dugove, dužnici gube čak i krov nad glavom. Međutim, česti su slučajevi kada na ulici ostaju i oni koji ništa ne duguju, kažu u istoimenom udruženju. A to bi upravo moglo da se dogodi Vesni Tomić iz Beograda, kojoj zbog duga investitorke od koje je kupila stan, preti prinudno iseljenje.

Bežeći sa Kosova 1999, ostavila je gotovo svu imovinu iza sebe. Nekoliko godina kasnije, priseća se, novcem koji je nasledila od oca skućila se u Rakovici. Kupila je stan u izgradnji, a onda su joj skoro dve decenije kasnije izvršitelji pokucali na vrata – kako bi naplatili dug investitorke.

„Kako može moj stan da se proda? Kako može ponovo da bude stan Mirjane Šljivić Đurđević, kad je stan Vesne Tomić, kad postoji kupoprodajni ugovor“, pita se Vesna Tomić.

Isto pitanje Vesna je postavila prvoj javnoj izvršiteljki koja je vodila postupak, pa je izvršenje obustavljeno prošlog oktobra. Međutim, u martu slučaj preuzima Mirjana Dimitrijević, čiji saradnici su do danas četiri puta pokušali da uđu u stan kako bi napravili popis.

„Po našem nekom saznanju, ona je da kažem najefikasnija, preći će sve granice i ljudi je angažuju baš u takvim slučajevima, kada nešto treba isterati što pre i po svaku cenu“, navodi Ivana Anđelković iz udruženja Krov nad glavom.

Kolika je cena, pita se Tomićeva, dok pokazuje potvrdu da je cenu već platila 2010. investitorki, koja je i sama potvrdila da nema druga potraživanja.

„Tu su kompletna dokumenta koja vidite, ali ja ne znam, ne mogu da razumem… Ako sam ja vlasnik stana, gde postoji ugovor, gde postoji da plaćam porez, prenos apsolutnih prava znači“, kaže Tomić.

N1: Vi plaćate i porez i osiguranje?

Tomić: Sve, sve znači.

Slučaj Vesne Tomić nije jedinstven, kažu u organizaciji „Krov nad glavom“. Kao što ne štiti nikoga ko je u nepovoljnom položaju, zakon ne pruža protekciju ni onima koji ništa ne duguju, takozvanim trećim licima, poručuju u tom udruženju.

„Ovde postoji samo prioritet da se što pre desi izvršenje, odnosno da se taj dug naplati, a ne vodi se računa o drugim stvarima. Na primer o tome da je predmet izvršenja nekada, odnosno vrlo često iz našeg iskustva, ljudima jedini dom“, objašnjava Ivana Anđelković.

Da je nezaštićena, potvrđuje i sama Vesna Tomić i dodaje da ponovo proživljava traume iz devedesetih. Objašnjava, već mesecima ne spava, iako je nagrađivana književnica ništa ne stvara, a zdravlje joj se naglo pogoršalo.

„Isto kao kad sam izbegla, kao kad sam zadnji put pogledala na moju Đakovicu i na moju kuću, isto tako se i sad osećam. Isto, baš isto. Jer imam osećaj da će svakog momenta doći izvršitelji sa policijom. Ja nisam kriminalac, ljudi, šta je ovo? Ja nikome ne dugujem ništa“, naglašava Tomić.

Investitorka Mirjana Šljivić Đurđević kartko je prokomentarisala da navodi Vesne Tomić nisu tačni, ne precizirajući na šta misli i dodala da će dostaviti dokumenta kao dokaz. Međutim, nije ih dostavila. Na poziv da govori o ovom slučaju izvršiteljka Mirjana Dimitrijević nije se odazvala.

(N1)