Kineski mediji: Napadom na Kremlj, Kijev prešao sve crvene linije

Napad dronova na Kremlj predstavlja kršenje prećutne crvene linije, a ukrajinski lider Vladimir Zelenski je time isprovocirao opasnu eskalaciju, piše kinesko izdanje „Global tajms”.

U članku se navodi da je karakter napada veoma ozbiljan, jer tokom specijalne operacije Rusije u Ukrajini nije bilo atentata na ruskog predsednika Vladimira Putina ili pokušaja napada na teritoriju Kremlja.

Ranije su mete napada bili samo vojni objekti i objekti kritične infrastrukture.

„Ovoga puta je u napadu bila pređena prećutna crvena linija, koju su uspostavile obe strane”, rekao je za izdanje mlađi naučni saradnik Instituta za istraživanje Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije kineske Akademije društvenih nauka Džang Hun.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sa svoje strane, vojni stručnjak i TV komentator Sung Džunping pretpostavio je da Rusija može da odgovori na ovakve postupke veoma oštro, što će dovesti do velikih gubitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, pres služba Kremlja saopštila je da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dve letelice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.