Naslovnica SPEKTAR Kineski mediji: Napadom na Kremlj, Kijev prešao sve crvene linije

Kineski mediji: Napadom na Kremlj, Kijev prešao sve crvene linije

Napad dronova na Kremlj predstavlja kršenje prećutne crvene linije, a ukrajinski lider Vladimir Zelenski je time isprovocirao opasnu eskalaciju, piše kinesko izdanje „Global tajms”.

U članku se navodi da je karakter napada veoma ozbiljan, jer tokom specijalne operacije Rusije u Ukrajini nije bilo atentata na ruskog predsednika Vladimira Putina ili pokušaja napada na teritoriju Kremlja.

Ranije su mete napada bili samo vojni objekti i objekti kritične infrastrukture.

„Ovoga puta je u napadu bila pređena prećutna crvena linija, koju su uspostavile obe strane”, rekao je za izdanje mlađi naučni saradnik Instituta za istraživanje Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije kineske Akademije društvenih nauka Džang Hun.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sa svoje strane, vojni stručnjak i TV komentator Sung Džunping pretpostavio je da Rusija može da odgovori na ovakve postupke veoma oštro, što će dovesti do velikih gubitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

[adsenseyu1]

Podsetimo, pres služba Kremlja saopštila je da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dve letelice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.