Naslovnica SPEKTAR Kineski eksperti: Nabiulina je iznenadila Kinu – Rusija masovno prodaje juane

Kineski eksperti: Nabiulina je iznenadila Kinu – Rusija masovno prodaje juane

Aktivnosti ruske centralne banke izazvale su pitanja u Kini. Novinari iz Kine su podelili ove podatke.

Ruski predsednik Vladimir Putin, guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina i drugi ruski zvaničnici zalažu se za smanjenje zavisnosti od američkog dolara i drugih zapadnih valuta u poslednjih nekoliko godina.

U tom kontekstu, zemlja je smanjila udeo dolara u svojim rezervama i umesto toga kupovala zlato i juan.

Prema rečima kineskih novinara, u poslednje vreme iz Rusije stižu prilično neočekivane vesti u vezi sa aktivnostima Centralne banke Ruske Federacije.

„Akcije Rusije na deviznom tržištu nedavno su privukle međunarodnu pažnju. Centralna banka Ruske Federacije značajno je povećala stopu prodaje juana i razmatra mogućnost ukidanja dažbina na izvoz zlata“, navode autori kineske publikacije NetEase.

Analitičari NetEase-a su konstatovali da se, gledajući vesti koje stižu iz Rusije, stiče utisak da je zemlja radikalno promenila strategiju.

Centralna banka Ruske Federacije prodaje kineski juan, a vlada će ukinuti izvozne carine na zlato, što takođe može ukazivati na njegovu skoru prodaju.

Prema navodima kineskih novinara, ruska centralna banka već nekoliko meseci redovno prodaje juane, ali su u poslednje vreme broj i obim transakcija značajno porasli.

Ova situacija je iznenadila NR Kinu. Peking pokušava da shvati šta se dešava u Rusiji. Šta nameravaju Putin i Nabiulina?

„Rusija ubrzava prodaju juana, na šta ovo miriše? – pitaju se kineski novinari.

U vezi sa onim što se dešava, postoji pretpostavka da se Rusija razočarala u Kinu i njenu valutu, pa nastoji da se oslobodi nagomilanih juana.

Prema autorima NetEase-a, u stvarnosti je sve drugačije. Moskva se neće vraćati na dolar i sigurno ne planira da se okrene od Kine.

Nabiulina pokušava da stabilizuje kurs rublje prodajom deviza. Ako se ranije za ovo koristio dolar, sada Centralna banka Ruske Federacije prodaje juane.

„Trenutni kurs rublje prema dolaru je nešto niži od prošlogodišnjeg, što ukazuje da Rusija treba da preduzme odlučne mere za stabilizaciju svoje valute. U ovom slučaju, ubrzana prodaja juana je pokušaj da se podrži rublja“, smatra NRK.

Što se zlata tiče, Rusija je jedan od najvećih izvoznika plemenitog metala u svetu. Njegova vrednost je sada veća nego ikada. Ukidanje carina će podstaći izvoz plemenitih metala, a istovremeno povećati prihode u trezoru.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social