Naslovnica SPEKTAR Britanija pada: Čeka ih krah?

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

Strahovi su usredsređeni na industriju „nebankarskog finansijskog posredovanja“ (NBFI) – što je termin koji pokriva bilo koju vrstu velikog investitora koji nije banka, kao što su hedž fondovi, penzioni fondovi, osiguravajuća društva ili privatni kapital.

Finansijski zvaničnici u celom svetu se bore da ovaj slabo shvaćeni sektor stave pod kontrolu – ali sa četiri opasna „nebankarska“ događaja u isto toliko godina koja su britansku ekonomiju opasno približili se približila imploziji, mnogi kreatori politike veruju da je Britaniji potreban hitniji pristup.

Tržišna previranja koja bi mogla da izazovu veliki kolaps u ovom sektoru teško da su pitanje koje poštuje državne granice i upozorenja su već izdali zvaničnici u EU, SAD i šire, ali je za London to je posebno hitan problem jer se britanska preduzeća sada oslanjaju na „nebanke“ za polovinu svog finansiranja, piše „Politiko“.

Zbog toga bi bilo kakva kriza ili previranja ne samo stvorila probleme u londonskom Sitiju već bi imala i trenutni efekat na hiljade radnih mesta.

Banka Engleske (BoE), svesna problema (NBFI čini polovinu finansijskog sistema zemlje i preduzeća, dok u EU je ovaj sektor na 27 odsto) – ali i svojih vezanih ruku, pozvala je na globalno rešenje jer bez međunarodne kohezije, to će biti samo stalna igra otklanjanja sledećeg problema koji se pojavljuje.

BoE ima neke saveznike. Francuska centralna banka je, u februarskoj prezentaciji u Briselu pozvala Odbor za finansijsku stabilnost, svetsko nadzorno telo, da proširi svoje delovanje, a EU će u maju predložiti neke korake za širi okvir.

Koliko će sve ovo biti uspešno, ostaje da se vidi, prenosi RT.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social