Kina u tajnosti spremila flotu podmornica sa nuklearnim oružjem – VIDEO

h45grf

Kina čini značajan napredak ka postizanju pouzdanijeg odgovora na nuklearne napade, preneo je Rojters.

Tako sada njihove podmornice sa balističkim raketama mogu da isporuče nuklearno oružje sposobno da pogodi SAD, a dokazi o napretku Kine mogu se videti na satelitskim snimcima u koje je agencija imala uvid, piše Rojters.

Ove slike pokazuju prisustvo podmornice sa balističkim raketama na nuklearni pogon u strateškoj bazi u južnom delu Kine, a otkrivaju i objekte u bazi za koje se čini da su izgrađeni za skladištenje i utovar balističkih raketa. Na obalama Kine, ratni brodovi i avioni, opremljeni da štite podmornice, sada se mogu uočiti kako sprovode redovne patrole.

I čovek koji sada komanduje kineskim snagama na jugu je veteran sa podmornice. Ovo zajedno ukazuje na to da Kina ima flotu podmornica sa nuklearnim oružjem koje redovno patroliraju, izjavili su Rojtersu redovni i penzionisani mornaricki oficiri, diplomate i bezbednosni analitičari.

To signalizira značajan podsticaj nuklearnom zastrašivanju koje čini Peking i označava proboj u kineskom nastojanju da se suprotstavi SAD kao nuklearnoj sili.