Naslovnica SPEKTAR Kina stavlja juan u centar borbe protiv uticaja SAD: Postaje široko prihvaćen...

Kina stavlja juan u centar borbe protiv uticaja SAD: Postaje široko prihvaćen kao alternativa dolaru

Upotreba juana u ugovorima za trgovinu svim proizvodima, od nafte do nikla, se ubrzava, pri čemu se udeo valute u globalnom finansiranju trgovine utrostručio od kraja 2019. godine

Kina stavlja juan u centar borbe protiv jedinstvenog uticaja SAD na globalno finansijsko tržište.

Vlada predsednika Si Đinpinga je prošle godine, promovišući svoju valutu, sklopila nekoliko sporazuma sa više država – od Rusije i Saudijske Arabije do Brazila, pa čak i Francuske. Dok su SAD i dalje svetski finansijski hegemon, ovi potezi pomažu Kini da sebi osigura bolju poziciju u međunarodnom finansijskom sistemu. Oni dolaze u vreme kada geopolitičke napetosti rastu, a globalna trgovina postaje sve aktivnije bojno polje, piše „Blumberg“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sukob između dva ekonomska titana izbio je oko pitanja koja se kreću od trgovine i Tajvana do TikTok-a i tehnološkog znanja. Oštre evropske sankcije Rusiji otkrile su novu spremnost SAD da ojačaju dolar, ali je s druge strane ukupno tokom prošle godine učinjeno više na promociji kineskog juana nego što je Sijeva vlada postigla u prethodnoj deceniji.

Pojačanje je takođe odgovor na promenu pozicije Kine u globalnoj ekonomiji koja izlazi iz ere blokade zbog pandemije, sa rastom koji teče sporije nego što je nekada bio i globalnim pritiskom na lance snabdevanja. To je podstaklo lidere u Pekingu da podignu ulog u izgradnji zemlje – a posebno njene valute kada su u pitanju međunarodne finansije, trgovina i kreditiranje.

[adsenseyu1]

„Država radi na tome da pokaže da postoji svet izvan SAD i zapadnog sveta. Šaljete veoma snažan signal SAD time što u suštini kažete da vam nisu potrebni i da vam ne treba njihov američki dolar“, kaže Adrian Zuercher, iz kancelarije „UBS Global velt menadžment“ u Hongkongu.

Ta poruka odjekuje u nekim delovima sveta. Nezadovoljstvo zbog dominacije SAD i dolara gura neke zemlje i kompanije da se diverzifikuju od Amerike i Evrope.

Upotreba juana u ugovorima za trgovinu svim proizvodima, od nafte do nikla, se ubrzava, pri čemu se udeo valute u globalnom finansiranju trgovine utrostručio od kraja 2019. godine. „Blumberg“ navodi da je upotreba juana u ruskim izvoznim plaćanjima posle uvođenja evropskih sankcija porasla 32 puta samo prošle godine.

Si, koji počinje svoju drugu deceniju na čelu Narodne Republike, preduzeo je korake da promoviše ugled zemlje u inostranstvu, iako se fokusira na sprovođenje reformi i jačanje rasta u Kini.

[adsenseyu4]

Njegove prve posete nakon ukidanja karantina bile su u zemlje koje su ključni dobavljači energenata – u Saudijsku Arabiju i Rusiju. I putovanja u Peking brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve i francuskog Emanuela Makrona bila su praćena nizom novih komercijalnih sporazuma.

Međutim, u SAD-u su se žarišta umnožila – od svađe oko špijunskih balona do tehnologije poluprovodnika. Rusija je pružila Kini važan početak da pokaže kako se juan može koristiti. To je, takođe, izazvalo zabrinutost kod nekih država zbog toga što su se ranije zadužile u dolarima i evrima, dvema najvećim valutama.

Zatvorena iz centralnog međunarodnog platnog sistema poznatog kao SVIFT, Rusija je prihvatila juan za trgovinu, privatnu štednju i devizne transakcije. Kina je razvila sopstvenu platformu za međunarodno plaćanje – CIPS – koja je potpuno odvojena od SVIFT-a, koju su prihvatile ne samo institucije u Rusiji, već i banke koje posluju u mestima poput Brazila.

„Spremnost Kine da održi rast dok utire nove puteve omogućava drugim zemljama da imaju veće samopouzdanje da koriste juan. Ako SAD žele da zaljuljaju čamac, Kina će morati da unese neophodne izmene kako bi odgovorila na izazove“, rekao je Viktor Gao, profesor na Univerzitetu Sohohou.

Štednja u juanima činila je 11  odsto ukupnih ruskih depozita u januaru, a juan je zamenio dolar i evro kao valuta kojom se najviše trguje od Sankt Peterburga do Vladivostoka.

Rusija i drugi su, takođe, počeli da koriste juan u transakcijama koje čak i ne uključuju Kinu. Bangladeš se, na primer, dogovorio sa Rusijom prošlog meseca da dug od 300 miliona dolara u vezi sa izgradnjom nuklearne elektrane u blizini Dake izmiri u juanima.

Prepreke do cilja

Nedostatak dubokih, slobodnih tržišta je prepreka da Kina preuzme primat nad dolarom ili evrom kao globalnim valutama.

„Potpuno globalni juan ne može da se desi osim ako Kina ne dozvoli veću slobodu valute i unutrašnjeg i spoljnog ulaganja“, kaže Džim O’Nil, bivši glavni ekonomista „Goldman Saksa“.

Čak i uz brojne međunarodne dogovore, postoje ograničenja za upotrebu kineske valute u oblastima kao što su prekogranični krediti i portfolio investicije.

Ograničenja u pogledu raznovrsnosti investicionih proizvoda zasnovanih na juanu – i jednostavna inercija koja proizilazi iz pridržavanja preovlađujuće rezervne valute – takođe su glavne prepreke da juan postane široko prihvaćen kao alternativa dolaru.

„Još je dug put da Kina izgradi svoj globalni uticaj“, smatra Čen Ksingdong, šef istraživanja globalnih tržišta u Kini u BNP Paribas SA.

U prvih nekoliko decenija ovog veka, Kina je preduzela korake da otvori tržišta akcija i obveznica kako bi podstakla ulazne investicije i olabavila neke od ograničenja oko svoje valute kojom upravlja. Ali, Sijeva vlada se opirala širim merama koje bi podstakle upotrebu međunarodnog juana – kao što je omogućavanje slobodnog protoka kapitala – kako bi se izbegla mogućnost iznenadnog odliva koji bi potencijalno destabilizovao ekonomiju i ugrozio vlast Komunističke partije.

Juan je tek peta najpopularnija valuta za prekogranična plaćanja. Ne računajući plaćanja između zemalja koje dele evro, kineska valuta je činila 1,7 odsto prekograničnih plaćanja na kraju marta, u poređenju sa oko 50 odsto za dolar i 22 odsto za zajedničku evropsku valutu, prema podacima SVIFT-a. To, naravno, ne uključuje transakcije koje su obavljene preko kineske CIPS alternative, ali je taj sistem u celini i dalje manji od glavne SVIFT platforme.

Ipak, za one u samoj Kini, upotreba juana u međunarodnim transakcijama je nedavno premašila dolar, prema istraživanju „Blumberg Intelidžensa“. Udeo lokalne valute u prekograničnim plaćanjima i primanjima dostigao je rekordnih 48 odsto na kraju marta, u poređenju sa skoro nulom u 2010. godini, dok je udeo dolara pao na 47 odsto.

Čak i sa relativno učvršćenom dominacijom dolara u godinama koje dolaze, neki posmatrači spekulišu da dolar ide ka dugoročnom padu. Događaji koji podstiču upotrebu juana u ovom trenutku mogu na kraju biti ključni doprinos.

Ester Lo, viši menadžer za novac u Amundi SA, očekuje da će juanu nastaviti da raste popularnost usred straha od sankcija koje predvode SAD, ali i kap deo rastuće uloge Kine kao zajmodavca. Prednost diverzifikacije se takođe odnosi na Kinu. Postoji sigurnost u stalnim aranžmanima sa mnoštvom trgovinskih partnera u slučaju da tinjajuća tenzija sa SAD preraste u ključanje.

„Geopolitičke tenzije samo čine da Kini postaje sve važnija promociji upotrebe sopstvene valute. Sada je rat iscrpljivanja između SAD i Kine, u investicijama i finansijama“, smatra analitičar Stiven Džen.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakt