Naslovnica SPEKTAR Zatvaranje OHR ili reviziju njegove uloge već 10. maja mogu zatražiti Kina...

Zatvaranje OHR ili reviziju njegove uloge već 10. maja mogu zatražiti Kina i Rusija

Ni Kina ni Rusija ne priznaju autoritet Kristijana Šmita i mogu zatražiti prevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog meseca, saopšteno je na sajtu Saveta bezbednosti UN uoči sednice zakazane za 10. maj na kojoj će biti održana redovna, šestomesečna rasprava o situaciji u BiH.

U saopštenju je navedeno da uloga OHR-a ostaje ključno pitanje za Savet bezbednosti.

Kao jedna opcija za Savet pominje se razmatranje „predsedničke izjave“ kojom se predlaže revizija buduće uloge OHR-a u zamenu za priznanje Šmitovog legitimiteta od Kine i Rusije.

Drugo važno pitanje je potreba da se razmotre pitanja u vezi sa „sve većim nacionalističkim i separatističkim akcijama i retorikom“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Šmitova uredba od 27. februara, kojom se suspenduje zakon Narodne skupštine Republike Srpske o imovini koju koriste vlasti Republike Srpske, biće ključni pokazatelj spremnosti rukovodstva Srpske da ospori autoritet OHR-a i odlučnosti Šmita da sprovede naredbe ako Republika Srpska odluči da pruži otpor, piše u saopštenju.

– Članovi Saveta mogu razmotriti izdavanje predsedničke izjave kojom se potvrđuje kontinuirana relevantnost Dejtonskog sporazuma i pozivaju sve strane da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podele – navedeno je u saopštenju.


(Srna)

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]