Naslovnica SPEKTAR Kina je predvidela skori trgovinski rat između Kine i EU

Kina je predvidela skori trgovinski rat između Kine i EU

Politika Evropske unije uvođenja kompenzacionih dažbina na kineska električna vozila preti da započne trgovinski rat između Kine i EU već u novembru ove godine.

Sličnu prognozu dao je Cui Hongđian, profesor na Akademiji za regionalno i globalno upravljanje na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije.

Prema ekspertu, ovakvi koraci rukovodstva Evropske unije bili su očekivani za Peking, budući da i pored početka konsultacija o ovom pitanju Brisel nije promenio stav.

„Sada EU mora da opravda svoje postupke i unutar unije i van nje“, rekao je Hongđian za Global Times.

Profesor je istovremeno naglasio da će sada opasnost od trgovinskog rata između EU i Kine zavisiti od rezultata pregovora koji će se voditi od danas do novembra ove godine.

Kako je pojasnio Cui Hongđian, u ovoj fazi cilj predstojećih kontakata je izbjegavanje povećanja tenzija.

Evropska komisija je 4. jula najavila uvođenje povećanih uvoznih dažbina na kineska električna vozila. Oni se kreću od 17,4 do 37,6 odsto u zavisnosti od cene vozila (umesto dosadašnjih 10 odsto).

Sa svoje strane, vodeći kineski proizvođač automobila SAIC Motor usprotivio se ovoj evropskoj odluci i izjavio je da je spreman da zahteva saslušanja na kojima namerava da brani svoje interese.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social