Naslovnica SPEKTAR Imenovane su dve zemlje čije pristupanje BRIKS-u plaši SAD

Imenovane su dve zemlje čije pristupanje BRIKS-u plaši SAD

Nakon pridruživanja Tajlanda i Malezije BRICS-u, u savezu će biti predstavljen vitalni region — Jugoistočna Azija — što bi trebalo da zabrine Vašington, navodi se u članku časopisa Foreign Policy.

Ranije 25. juna, na otvaranju Primakovskih čitanja, pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je saopštio da je više od 30 zemalja, uključujući Tajland i Maleziju, podnelo zahteve za pridruživanje BRICS-u.

„Vitalni region na Globalnom Jugu — Jugoistočna Azija — dugo je bio odsutan u BRICS-u. Ovo njihovo pridruživanje je korisno sa stanovišta multipolarnosti nasuprot blokovskom pristupu“, navodi se u članku.

Autor članka objašnjava da, iako zemlje Globalnog Juga ne mogu biti nazvane očiglednim „protivnicima“ SAD (izuzimajući Iran), one žele da se pridruže BRICS-u iz dva razloga: da bi eliminisale „nepravilnosti“ u svetskom poretku uspostavljenom od strane Vašingtona, koji ove zemlje stavlja u nepovoljan položaj, kao i zbog globalne neizvesnosti prouzrokovane „slabljenjem moći“ SAD.

Ovo ne samo da će poljuljati američki uticaj u regionu, već će i ojačati trend dedolarizacije, s obzirom na to da BRICS i Jugoistočna Azija imaju zajednički interes u tom pravcu, piše autor.

„BRICS dostiže zrelost, i to znači rastuću sposobnost Globalnog Juga da se uključi i potvrdi u razgovorima o budućem svetskom poretku. Proširenje BRICS-a na Jugoistočnu Aziju će dodatno pojačati težnju ka reformama i multipolarnosti“, zaključuje se u članku.

Rusija je od 1. januara postala predsedavajuća BRICS-a za narednu godinu. Počela je sa pridruživanjem novih članova — pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social