Naslovnica SPEKTAR Katastrofalnije nego što se mislilo – Sve je uništeno

Katastrofalnije nego što se mislilo – Sve je uništeno

       

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probije kroz minska polja na jugu Ukrajine 8. juna završio se još katastrofalnije nego što se mislilo, piše „Forbs“.

Kako se navodi, u početku se činilo da su gubici Oružanih snaga Ukrajine manji, ali su analitičari tokom dve nedelje, analizirajući snimke sa dronova, stalno dopunjavali spisak izgubljene vojne tehnike.

„Ukrajinski poraz kod Male Tokmačke (u Zaporoškoj oblasti) ispao je katastrofalniji nego što smo mislili. Nedavno su analitičari izbrojali još više uništenih i ostavljenih borbenih vozila pešadije M-2 (‘bredli’) 47 brigade. Dim se razišao i pronađeno je najmanje 25 uništenih ukrajinskih vojnih vozila: 17 borbenih vozila pešadije M2, četiri tenka ‘leopard’ 2A6, tri tenka ‘leopard’ 2R i jedan ‘visent'“, piše autor članka Dejvid Aks.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ocenjujući gubitke zapadne vojne tehnike u Ukrajini, on konstatuje da uništavanje jednog vozila za deminiranje „visent“ nije problem, pošto ih ukrajinska vojska ima na desetine.

Međutim, Kijev je dobio samo stotinu američkih borbenih vozila pešadije ‘bredli’, 21 tenk „leopard“ 2A6 i svega šest tenkova „leopard“ 2R koje je dobio od Finske.

„Za krvavih sat ili dva borbena grupa 47. i 33. brigade izgubila je skoro petinu ukrajinskih vozila M2, petinu ‘leoparda’ 2A6 i polovinu ‘leoparda’ 2R“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

Novinar podseća da su SAD odmah nakon toga obećale da će isporučiti Ukrajini još borbenih vozila „bredli“ kako bi se nadoknadili gubici od 8. juna. Međutim, kako ističe, evropske zemlje treba da nabave još tenkova „leopard“ 2A6 za isporuku Kijevu, dok tenkova „leopard“ 2R „bukvalno više nema“.

Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je od početka takozvane kontraofanzive izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila, a samo na orehovskom pravcu u poslednjoj sedmici izgubio je 41 tenk i 102 oklopna vozila.

Putin je ranije rekao da ukrajinske trupe tokom ofanzive trpe velike gubitke i da nemaju uspeha ni u jednom pravcu.

 

(Sputnik)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]