Naslovnica IZA OGLEDALA Kastro je 1973. dao jedno neverovatno proročanstvo koje se tek ove godine...

Kastro je 1973. dao jedno neverovatno proročanstvo koje se tek ove godine obistinilo

[adsenseyu2]

vnsvnsdlk

Svetskim društvenim mrežama kruži sledeća anegdota — Če pita Kastra: „Kada će da ukinu ovu prokletu blokadu?“ Fidel: „Kada američki predsednik bude crnac i papa Južnoamerikanac“.

Ovakav odgovor je kubanski lider dao 1973. godine, ali ne svom argentinskom saborcu, već australijskom novinaru koji je na Kubi boravio pod lažnim identitetom britanskog novinara Brajana Dejvisa.

To je argentinski pisac i novinar Pedro Horhe Solans čuo od taksiste na Kubi, Eduarda de la Tore, i ubacio u reportažu koja je objavljena u martu 2015. godine u listu „El diario de Karlos Paz“.

Tekst je u prvo vreme prošao nezapaženo da bi potom dostigao svetsku slavu pošto ga je u aprilu i maju preuzelo više kubanskih sajtova.

[adsenseyu1]

Solans objašnjava da je njegov sagovornik sin prevodioca i šofera koji je radio sa dopisnicima koji su iz čitavog sveta stizali u Havanu. U oktobru 1973. godine bio je u vezi sa Nilom Brajanom Dejvidom, novinarom koji je u to vreme izveštavao iz Vijetnama i koji je došao u Havanu kako bi snimao dokumentarne filmove.

Eduardo de la Tore, koji je u to vreme bio student, kaže da mu je otac ispričao da je na konferenciji za novinare koju je Kastro organizovao nakon posete Vijetnamu, australijski novinar postavio pitanje na koje je kubanski lider lakonski odgovorio.

Da li se može verovati ovom svedočanstvu?

Za sada ne postoji način da se to proveri jer ovaj susret nije zabeležen, iako je moguće da je do njega došlo. Dejvid koji se proslavio ratnim reportažama iz Vijetnama i Kambodže umro je 1985. godine.

Argentinski list se brani da je „verbalno svedočanstvo jedan od izvora koji se najviše koriste u nauci, kao i u istoriji“. Solans tumači Kastrov odgovor kao piruetu da bi izbegao pitanje novinara koga je Havana smatrala špijunom.

[adsenseyu4]

Anegdota o crnom predsedniku i južnoameričkom papi se prvi put pojavila na Tviteru 17. decembra 2014. godine, kada je zvanično saopšteno da će doći do diplomatskog približavanja Havane i Vašingtona.

Dopisnik „Los Anđeles tajmsa“ iz Brazila je preneo na engleskom „šalu“ koja je kružila na brazilskim fejsbuk stranicama. Kastro je na Tviteru ubrzo proglašen vidovnjakom.

Oni koji sumnjaju u istinitost ove anegdote smatraju da je urbana legenda nastala kada je deformisan odgovor kubanskog predsednika iz juna 1977. godine u intervjuu američkom televizijskom kanalu „Ej-Bi-Si njuz“ o normalizaciji američko-kubanskih odnosa.

„To zavisi od dobre volje obeju strana“, rekao je Kastro. „Za to će biti potrebno vreme. Ne verujem da će do toga doći za vreme prvog Karterovog mandata, možda tokom drugog, između 1980. i 1984. godine.“

Što je retrospektivno ispalo kao „kad na vrbi rodi grožđe“, jer Karter nije ponovo izabran 1980. godine.

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]