JOŠ MALO DO VELIKE ALBANIJE: SAD pozvale Kosovo u uniju sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom

SAD podržavaju trud Zapadnog Balkana u jačanju integracije i pozivaju vlast u Prištini da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama „otvorenog uma“.

To je saopštila američka ambasada u Prištini povodom odbijanja privremenih prištinskih institucija da pridruže inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Vlada Kosova mora da odlučiti kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju. Ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rešenja koja poboljšavaju odnose sa susedima“, rekao je portparol američke ambasade u Prištini za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanja u vezi sa odbijanjem Prištine da se pridruži inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Iz američke ambasade poručili su da je snažnija ekonomska i politička integracija „od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, i da će takođe, ojačati postojeće napore tzv. Kosova da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU“, prenosi Reporteri.

„Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje ekonomske konkurentnosti, izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi svim stanovnicima Kosova“, navedeno je u odgovoru ambasade, prenelo je Kosovo online.

(tanjug)