Naslovnica U FOKUSU Japan se sprema za rat sa Kinom i Rusijom

Japan se sprema za rat sa Kinom i Rusijom

Japanski marinci u amfibijskim oklopnim vozilima održali su vežbu u simuliranoj akciji – kako izbaciti neprijatelja sa teritorije koju Tokio smatra ranjivom.

Kako navodi Rojters, u vreme kada su velike tenzije sa susedima Kinom, Rusijom i Severnom Korejom, vežbe na jugozapadnom ostrvu Tokunošimi predstavljaju kraj jedanaestodnevnih vežbi, koje su za cilj imale da pokažu spremnost trupa na kopnu, moru i vazduhu, da odbrane japansku teritoriju i infrastrukturu, uključujući i nuklearne elektrane

„Cilj vežbe je bio da pokaže da, ukoliko imamo vanrednu situaciju zbog napada, da smo spremni da odgovorimo združeno“, rekao je danas načelnik Generalštaba japanskog združenog štaba, general Jošihide Jošida.

Oklopna AVV vozila kopnenih snaga iskrcana su iz dva broda ratne mornarice na obalu, dok su ostale trupe stigle u gumenim čamcima, noseći tešku vojnu opremu.

Za razliku od mnogih plaža duž japanskih jugozapadnih ostrva koji se protežu prema Tajvanu, plaža na Tokunošimi nema koralne grebene koji mogu da otežaju operacije.

Britanska novinska agencija ističe da će obim i broj vojnih vežbi Japana verovatno da se poveća narednih godina.

U vežbama će učestvovati i američke trupe, nakon što je premijer Fumio Kišida lane u decembru otkrio da je u toku najveće nagomilavanje vojnih trupa Japana od Drugog svetskog rata, uz obećanje da će udvostručiti troškove odbrane u narednih pet godina. Kišida je upozorio da bi istočna Azija mogla da bude „sledeća Ukrajina, ukoliko Kina, ohrabrena ruskim napadom na suseda, napadne Tajvan“.

[adsenseyu1]

Tokio planira 290 milijardi dolara da potroši na novo naoružanje, kao što su dalekometni projektili, ali i da poveća zalihe rezervnih delova i municije, kako bi se opremio za potencijalni kontinuirani sukob.

Međutim, pad japanske valute, jena, promenili su planove Japana o nekim kupovinama, uključujući nove modele američkog helikoptera Činhuk, koji su korišćeni tokom vežbi na Tokunošimi.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social