Naslovnica SPEKTAR Jamajka se sprema da se proglasi za republiku i odvoji od Britanije...

Jamajka se sprema da se proglasi za republiku i odvoji od Britanije – A onda odšteta za vekove ropstva

Londonu ne preti samo opasnost da u dogledno vreme izgubi Škotsku.

Jamajka se ne obazire na pripreme Ujedinjenog Kraljevstva za krunisanje Čarlsa Trećeg i pravi nove korake ka proglašenju za nezavisnu republiku.

Predstojeće krunisanje samo je ubrzalo realizaciju plana Kingstona da održi referendum o otcepljenju i uspostavljanju republike.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Jamajčanska ministarka za pravna i ustavna pitanja Marlen Malahu Forte rekla je Sky News da taj referendum može biti održan već sledeće godine.

„Jamajka se sprema da napiše svoj prvi ustav sa kojiom će prekinuti veze sa monarhom u Londonu kao šefom naše države. Došlo je to vreme. Jamajka je u rukama Jamajke“, rekla je Forte.

I posebno naglasila: „Proglašenje za republiku je način na koji se opraštamo od oblika vladavine koji je povezan sa bolnom prošlošću kolonijalizma i transatlantskom trgovinom robljem. Nameravamo da od Londona zahtevamo reparacije za godine trgovine robljem, kao i izvinjenje“.

[adsenseyu1]

Britanci su 1655. godine zauzeli Jamajku, a 1670. su je zvanično proglasili svojom kolonijom.

Glavni grad ostrva, Kingston, kasnije je postao jedan od centara trgovine robljem u Karibima.

Trgovina robljem je ukinuta tek 1807. godine.

Princ Vilijam posetio je ostrvo prošle godine. Tada je izgovorio da je „ropstvo odvratno“ i da „nikada nije trebalo da se desi“, ali se nije izvinio.

Premijer Jamajke Endrju Houlnes je tada princu rekao da namerava da proglasi republiku, dodajući da će Jamajka postati „nezavisna, razvijena i prosperitetna zemlja“.


(Fakti)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]