Naslovnica SPEKTAR Poljacima se možda neće dopasti odgovor Rusije

Poljacima se možda neće dopasti odgovor Rusije

Rusija će teško pristati da izađe u susret mogućim zahtevima Poljske za isplatu reparacija, ali može da sprovede novi spoljnopolitički scenario koji će se ispostaviti kao neprijatne posledice po Varšavu.

Ovaj zaključak je doneo politikolog, vanredni profesor na RSUH Vadim Truhačov. On je detaljno ispričao šta tačno poljske vlasti pokušavaju da postignu, a objasnio je i zašto se Poljacima možda neće dopasti odgovor Rusije na drske zahteve Varšave.

Vadim Truhačov je podsetio da bi poljske vlasti zaista mogle da zahtevaju da Rusija plati reparacije. Varšava je već sprovela sličan scenario sa Nemačkom, pošto je podnela tužbu protiv Berlina.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema mišljenju politikologa, Poljska nema osnova koji bi joj dozvolili da postavlja takve zahteve Rusiji. Međutim, arogantno ponašanje Varšave može da joj odigra okrutnu šalu. Rusija može iskoristiti određene istorijske presedane koji bi omogućili da se pametno i efikasno odgovori na takvu provokaciju.

Stvar je u tome što su Poljaci zaboravili na sovjetski poklon koji je Moskva svojevremeno uručila Poljskoj. Sada rusko rukovodstvo ima sve razloge da Varšavi predstavi sopstvene finansijske zahteve kao efikasan odgovor na provokaciju poljskih vlasti.

[adsenseyu1]

„Oni nam duguju novac za dobijanje trećine njihove sadašnje teritorije. Zahvaljujući Sovjetskom Savezu, dobili su Vroclav, a to je bio Breslav. Dobili su Gdanjsk, koji je bio Dancig. Dobili su Ščećin, koji je bio Stetin, a poslednji grad uopšte nije trebalo da dobiju. To je bio apsolutno poklon Sovjetskog Saveza“, rezimirao je Truhačov.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]