Jaja sadrže mnoge hranjivih sastojke. Pružaju brojne zdravstvene prednosti, jer su dobar izvor proteina i mogu pomoći u smanjenju upale, poboljšanju zdravlja kostiju, a doprinose i zdravlju mozga.
Jedu se za doručak, nakon treninga ili kao međuobrok, a mogu se spremiti na brojne načine – kuvana ili pržena (kajgana ili na oko).
Ipak, treba pripaziti uz šta jedete jaja. Samo zato što su zdrava, ne znači da ih možete kombinovati sa nezdravim sastojcima.
„Zbog visokokvalitetnih belančevina i vitamina B koje sadrže, nema sumnje da jaja mogu biti deo zdrave i uravnotežene ishrane. Ali, kada se jedu uz hranu bogatu mastima, natrijumom i drugim nezdravim sastojcima, sve to pada u vodu“, rekla je dijetetičarka Loren Manaker.
Jaja se često jedu uz slaninu, kobasice i prženi krompir, a takva hrana je prepuna zasićenih masti i soli, pa se ne preporučuje.
„Kad se odlučite za jaja, jedite ih uz drugu hranjivu hranu poput avokada, hleba od celovitih žitarica i povrća“, upozorila je Manaker.
(b92.net,klix.ba)