Izvršen atentat na poznatog ruskog pisca Zahara Prilepina

Auto pisca Zahara Prilepina dignut je u vazduh u selu kod Nižnjeg Novgoroda, i tom prilikom je poginuo vozač, prenose ruski mediji.

Šef pokreta „Mi smo uz Rusiju“ Vladimir Rogov na Telegramu je potvrdio da je Prilepinov vozač poginuo, a da je pisac povređen.

Izvor TASS-a i Vladimir Rogov navode i da je automobil pisca dignut u vazduh na putu za Nižnji Novgorod, u koji se Prilepin uputio kako bi posetio porodicu. Do nesreće je dovela podmetnuta eksplozivna naprava, koja je postavljena ispod automobila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Telegram kanal „VČK-OGPU“ navodi da je Prilepin u automobilu putovao sa ćerkom, koju je trebalo da ostavi kod rođaka, i dodaje da su oni koji su odgovorni za ovaj napad pažljivo pratili kretanje automobila, te su sačekali da ćerka izađe iz vozila kako bi aktivirali eksplozivnu napravu. Drugi mediji pišu da se eksplozija desila nekih sto metara nakon što je Prilepinova ćerka izašla iz auta.

O stanju pisca mediji prenose oprečne informacije.

Pomoćnica Prilepina je za RT izjavila da je on u dobrom stanju: „Šta se tačno dogodilo u ovom trenutku nije utvrđeno. Zahar Prilepin je dobro“.

Guverner Nižnjenovgorodske oblasti takođe je poručio da je Prilepin „u redu“: „Bezbednosne službe sada analiziraju šta se desilo i istražuju uzroke“ koji su doveli do incidenta.

Ipak, drugi mediji, kao, na primer, portal RBK prenose da je pisac teško ranjen. Drugi izvori na Telegramu tvrde da je Prilepin hospitalizovan i da se nalazi u najbližoj bolnici. Vest o hospitalizaciji potvrdio je i TASS, koji piše da je pisac zadobio povrede nogu. „Ukraina.ru“ na Telegramu javlja da se lekari bore za njegov život, ali da je on nakon nesreće bio u svesnom stanju. Kanal „VČK-OGPU“ navodi da je po Prilepina poslat helikopter, koji, kako se pretpostavlja, treba da ga preveze u Moskvu. Nešto kasnije, ovu vest potvrdio je i izvor RT, koji javlja da je po pisca poslat helikopter, iako se ne navodi u kojoj bolnici ili gradu se on sada nalazi.

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je na Telegramu da se incident zaista dogodio i tom prilikom za napad direktno optužila SAD i Veliku Britaniju.

Kako je rekla, Vašington i NATO su formirali još jedan međunarodni teroristički centar – kijevski režim: „Bin Laden, Islamska država, a sada i Zelenski sa banditima“. „Molimo se za Zahara“, napisala je Zaharova.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je jedno lice poginulo i da je Prilepin ranjen.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov za sada je odbio da detaljnije komentariše incident, rekavši da se čekaju zvanične informacije od bezbednosnih službi, jer se još ne zna sigurno ko stoji iza napada.

Današnji teroristički napad desio se svega 34 dana nakon što je u Sankt Peterburgu ubijen ratni dopisnik Vladlen Tatarski. Osumnjičena za prošli napad, Darija Trepova, kasnije je priznala da je napad izvršila nakon što ju je regrutovala ukrajinska služba bezbednosti.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte