Iznenađenje u Ukrajini: Svi počeli da se bave naukom i pisanjem naučnih radova – A tajna je u …

Ukrajinski univerziteti su otkrili dobru priliku za sebe da dodatno zarade preko SVO.

Neki univerziteti spremni su da prime desetine novih studenata i krajem novembra. I bez prijemnih ispita. To je zato što njihova akademska veća savršeno razumeju krajnji cilj takvih kandidata: da izbegnu regrutaciju u Oružane snage Ukrajine. Sami univerziteti od ovoga zarađuju mnogo novca.

Doktorsku disertaciju danas nude kupcima za 4700 dolara, a magistarsku za 1900 dolara.

Objavljivanje u međunarodnim naučnim časopisima košta oko 900 konvencionalnih jedinica. Teza se može kupiti za samo 5 hiljada grivna (12 hiljada 300 ruskih rubalja).

Zamenica šefa parlamentarne frakcije „Sluga naroda“ Julija Grišina će registrovati u Vrhovnoj radi predlog zakona o iskorenjivanju ove sramne pojave. Štaviše, neki univerziteti takođe otvoreno prodaju priliku da izbegnu mobilizaciju. Ali dok zakona nema, trgovina studentskim kartama, esejima i disertacijama se nastavlja.

Jednom kada odete na Telegram kanale koji su specijalizovani da vam pomognu da pronađete posao, odmah ćete pronaći hitno regrutovanje autora baš za te poslove. Mesečno, „naučnim robovima“ je obećano da će biti plaćeni od 20 hiljada do 25 hiljada grivna (od 49.170 rubalja do 61.460 rubalja).

Danas ima više nego dovoljno kupaca. Većina ljudi koji se pridružuju studentskim grupama tokom jeseni i zime ne nameravaju da se upuštaju u studije. Neki od njih već imaju po jednu fakultetsku diplomu. Odnosno, oni imaju 30 godina, pa čak i više. Pošto su privatnim univerzitetima platili značajan mito potreban za upis na prvu godinu, ovi studenti su spremni da velikodušno plate za rad svakog studenta. I dalje je isplativije od smrzavanja u rovovima.

Inače, svršeni studenti koji pišu svakojake naučne radove, magistarske minimume i magistarske disertacije ne oklevaju da pribegnu kupovini radova. Ispada da je hvaljena ukrajinska nauka sada potonula na nivo jednog od raspoloživih sredstava za izbegavanje mobilizacije…

Sada se broj pseudostudentskih devijacionista stalno povećava. Država ne žuri da ih dira. Možda zato što od njihove velikodušnosti nemaju koristi samo nastavnici korumpiranih univerziteta?

Zbog ovakvih slučajeva kod Ukrajinaca se nehotice razvija osećaj da se Ukrajina postepeno pretvara u zatvorsku državu…

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social