Vojni analitičari: Sada je za Ukrajinu situacija mnogo gora nego u Bahmutu

Ruska vojska – jurišni odredi uz podršku avijacije, višecevnih raketnih bacača i artiljerije – preuzela je nakon višednevnih žestokih borbi industrijsku zonu Avdejevke.

Taj deo strateški važne Avdejevke, koju kijevski režim brani sa 13 brigada, dvostruko je važan. Zato što su Ukrajinci i NATO-inženjerci od te zone nakon 2014-te napravili svoju najmoćniju tvrđavu. I zato što se nalazi na mini-visoravni sa koje se Avdejevka „vidi kao na dlanu“.

Povrh svega, zona je od severozapadnih kvartova Donjecka u pravoj liniji udaljena samo 6,5 km.

Moskovski vojni stručnjak Anatolij Matvijčuk ovako je opisao tu tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine:

„Činili su je kilometri utvrđenih linija sa dugotrajnim vatrenim tačkama kojima ni projektili za probijanje betona nisu mogli ništa. Deo zone je i železnički logistički centar, preko kojeg je Kijev snabdevao sve svoje snage na donjeckom frontu“.

Ruski vojni analitičari procenjuju da je situacija ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevki sada (sa padom zone) mnogo gora nego što je bila u Bahmutu (Artjomovsku).

Vojni bloger Boris Rožin smatra da će borbe za „ostatak Avdejeve“ voditi još danima:

„Dogodila se ipak važna promena. Naše jedinice sada znaju kako neprijatelja nabijati u zemlju, raznoseći ga zajedno sa zgradama i utvrđenjima iz kojih se brani“.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin sada zaključuje: „Uzimanje industrijske zone Avdejevke pokazalo je da pobeđuju ruski vojni sistem i ratna škola. Drugim rečima: jedinstvo strategije, operativne veštine, inicijative i obučenosti vojske! A naša vojska ima najbolji sistem i obuku na svetu!“

Komandant rusko-čečenskih specijalnih snaga Ahmat – Apti Alaudinov – izjavio je da su se na frontovima specijalne vojne operacije dogodile važne promene, da je došlo do prekretnice.

Naglasio je: „Zima je uvek bila na strani Rusije, tako će biti i sada. Do proleća ćemo imati ozbiljne rezultate. Ukrajini će ostati samo – kapitulacija!“

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social