Naslovnica ŽIVOT Izlečite se bez odlaska lekaru: 10 prirodnih lekova iz kućne apoteke

Izlečite se bez odlaska lekaru: 10 prirodnih lekova iz kućne apoteke

[adsenseyu2]

sgfhghghj

U potrazi za prirodnim lekovima koje sami sebi možemo prepisati mnogi su se okrenuli alternativnim prokušanim rešenjima koji su nam na dohvat ruke . Neke prirodne lekove svako bi trebao imati u svojoj kućnoj apoteci , a osim što će ublažiti simptome bolesti odlični su i u prevenciji . Otkrivamo vam kojih 10 prirodnih lekova treba dodati u svoju kućnu apoteku.

1. Citrofit – antibakterijsko delovanje
Citrofit je ekstrakt semenki grejpfruta i prirodni antibiotik i antioksidans . Deluje na široki spektar bakterija i virusa , a pritom nije štetan za organizam . Citrofit je prirodni lek koji takođe uništava gljivice i parazite .

U poređenju sa 30 različitih tradicionalnih antibiotika Citrofit je pokazao jednaku efikasnost , a dobra je stvar što bakterije i virusi ne mogu razviti imunitet na njega .

2. Propolis – protiv kašlja
Još jedan prirodni proizvod sa antibiotskim delovanjem . Propolis je smesa smolastih supstanci koje pčela skuplja sa cvetova različitih biljaka . Mnoga istraživanja pokazala su kako je propolis prirodni anestetik , antioksidant , antiseptik i antibiotik , a deluje čak i protiv virusa .

[adsenseyu1]

Osim što će ublažiti bol u grlu , podiže imunitet , efikasan je iu lečenju kašlja , sinusa te krajnika . Krema od propolisa odlično je sredstvo za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože . Može ga se uzimati u kapima ili u spreju .

“ Neki prirodni preparati olakšaće vam sezonske bolesti , ali i ojačati imunitet te pomoći kod nekih bolnih stanja ili problema sa kožom “

3. Uvin čaj – protiv urinarnih infekcija
Najpoznatiji prirodni lek i pomoć kod lečenja urinoinfekt je uvin čaj . Ima najduži i najčešću primenu , a ublažiće bolne i neprijatne tegobe i pečenje . Iako nije preterano efikasan kod samog uništavanja bakterija uvin čaj ima dokazano delovanje na sprečavanje širenja i izazivanja većih upala .

Naime , on je diuretik i pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma . Osim toga zbog nekih jedinjenja uvin čaj ‘ odljepljuje ‘ bakterije s epitelijalnih ćelija mokraćnih puteva i one su tada pogodan cilj za i antibiotsku terapiju .

4. Valerijana – protiv napetosti
Biljka valerijana se zbog svog umirujućeg delovanja još od 19. veka koristi kao prirodni sedativ . Valerijana prvenstveno služi za lečenje nesanice , te uklanjanje napetosti .

Zanimljivo je kako njeno umirujuće delovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva , nadutosti , bolova u želucu . Ovu biljku lepog mirisa neki koriste i kao biljni lek za bolne i neredovne menstruacije , posebno ako je stres glavni uzrok izostanka ciklusa.

[adsenseyu4]

5. Beli – protiv bolesti disajnih puteva
Beli luk je snažan antioksidans i deluje izuzetno povoljno na imunološki sistem sa protivupalnim svojstvima . Osim toga ima i antivirusna i antibakterijska svojstva .

Beli luk pomaže kod lečenja mnogih bolesti , virusnih i bakterijskih infekcija , bolesti disajnih puteva , probavnih tegoba , parazita i hroničnog umora . Beli luk osim toga , prirodno snižava holesterol i krvni pritisak , te pomaže pri regulaciji nivoa šećera u krvi .

6. Đumbir – protiv mučnina
Ova tropska začinska biljka prirodan je lek protiv mučnina . Koristi se i kao lek za prehladu , ali i za poboljšanje cirkulacije . Osim toga ima antiseptičko delovanje i smiruje kašalj te se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime .

Ovo je snažan antioksidans koji stimuliše funkciju jetre . Podstiče rad srca i krvotok , stvarajući osećaj toplote . Ne preporučuje se osobama koje pate od gastritisa i čireva probavnog sistema . Podstiče rad srca i krvotok , stvarajući osećaj toplote .

“ Propolis , citrofit i beli luk samo su neki prirodni lekovi koji imaju antibakterijska svojstva “

[adsenseyu1]

7. Ulje čajevca – protiv gljivica
Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i spada u jedno od najdelotvornijih prirodnih sredstava u borbi protiv gljivica na noktima . Antiseptička i antibakterijska svojstva još su prepoznali Aboridžini koji su ga koristili za saniranje povreda , ujeda i uboda insekata.

Aromaterapeuti ga preporučuju stavljati u malim dozama i razrediti ga sa nekim baznim uljem ( hladno ceđeno ulje – maslinovo , suncokretovo , susamovo ili kokosovo ulje ).

8. Ehinacea – protiv gripa i prehlade
Prvobitno američki rod cvetnih biljaka Indijanci su koristili za lečenje i prevenciju upala disajnih puteva , ai danas je jedan od najčešćih prirodnih odabira kada želimo da skrati trajanje prehlade gripa te ublažiti simptome upale grla ili kašlja. Istraživanja su pokazala kako smanjuje trajanje prehlade za čak 25 posto.

9. Lavanda – protiv upala
Lavanda se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji no najpoznatija je po svojim lekovitim svojstvima. Miris lavande smiruje nervni sistem pa je prirodni lek za smirenje , pomaže kod glavobolje i kod upale mišića.

Par kapi ulja lavande potrebno je umasirati na bolna mesta i trebala bi da ublaži bol . Kod problema sa astmom preporučuje se inhalacija sa dodatkom lavandinog ulja . Možete čak da probate i masažu prsa s nekoliko kapi lavandinog ulja.

10. Travarica – protiv bola u želucu
I rakija spada u kategoriju prirodnih lekova , a mnogi će potvrditi kako nema boljeg leka za bol u želucu , ali i kod prehlade i gripa . Rakija se preporučuje i za bolove mišića i dezinfekciju rana.

Iako ima jako mnogo vrsta klasik je travarica . No , postoji nebrojeno mnogo vrsta travarica , otprilike koliko i raznih lekovitih biljaka . Pronađite onu koja vam odgovara i živeli.

(Zadovoljna)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]