Naslovnica ŽIVOT Ovu zagonetku pogodi svaka 10. osoba, da li ste to vi?

Ovu zagonetku pogodi svaka 10. osoba, da li ste to vi?

test -zagonetka image

Ovu test zagonetku rešava samo 10 odsto ljudi. Isprobajte svoje vijuge.

Manijak je kidnapovao četiri osobe. Probudili su se zakopani u pesku do glave, kao što je prikazano na slici. Svaka od osoba ima šešir, crni ili beli. Osobe 4 i 2 imaju crni šešir, a osobe 3 i 1 imaju beli. Zakopani su u pravcu kao što je ilustrovano. Svaka osoba zna svoju poziciju, kao i poziciju svih ostalih osoba, ali ne znaju koja je kombinacija boja šešira. Između osobe 4 i 3 je zid.

Da pojasnimo:

– Osoba 1 vidi osobu 2 i 3 ispred sebe, a 4 je iza zida.
– Osoba 2 vidi osobu 3 ispred sebe i zna da je osoba 1 iza zida, a da je 4 iza njega.
– Osoba 3 vidi samo zid, a zna da je 4 iza tog zida i da su 2 i 1 iza njega.
– osoba 4 samo vidi zid i zna da su 1, 2 i 3 sa druge strane

[adsenseyu4]

Manijak im zadaje sledeće uslove: “Ukupno ima 2 bela i 2 crna šešira. Ako neko od vas tačno kaže boju svog šešira, svi ste slobodni. Ako neko pogreši boju svog šešira, svi ste nastradali.”

Sve 4 osobe ne smeju da pričaju ili na bilo koji način komuniciraju međusobno ili će ih odmah ubiti. Jedini izuzetak je ako progovore da kažu koja je boja njihovog šešira.

Osobe ne mogu da okrenu glavu i ne mogu da pogledaju gore da vide svoj šešir, mogu samo da vide boju šešira osobe ispred.

PITANJE: Od ove četiri osobe, koja može da bude 100 odsto sigurna koja je boja šešira na njenoj glavi? Koja je to osoba i kako može da zna?

REŠENJE

Osobe 3 i 4 su u istoj situaciji – oni nemaju informaciju koja bi im pomogla da reše koju boju šešira nose, pa ne mogu da odgovore. Osobe 1 i 2 to shvataju. Osoba 1 vidi šešire osoba 2 i 3. Da osobe 2 i 3 imaju istu boju šešira, onda bi jedinica shvatio da on sigurno nosi drugu boju. Ipak, on ne može da bude siguran u to. Osoba 2 shvata da osoba jedan neće da odgovori jer ne može. Zato shvata da njegov šešir mora da bude različit od jedinice, ili bi u suprotnom jedinica odogovorila. Zato dvojka zaključuje da nosi crni šešir, jer trojka nosi beli. Dakle osoba dva je 100 odsto sigurna da nosi crni šešir.

(24 sata)

[adsenseyu1]