Naslovnica U FOKUSU Iz dokumenata Pentagona: Zelenski predlagao napad na ruske gradove

Iz dokumenata Pentagona: Zelenski predlagao napad na ruske gradove

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predlagao je da se rakete dugog dometa koriste protiv ciljeva u Rusiji i okupiraju ruski gradovi, piše Vašington post.

List se poziva na dokumenta Pentagona koja su procurela na internetu. Oni opisuju internu komunikaciju (Zelenskog) sa visokorangiranim pomoćnicima i komandantima vojske.

Krajem januara, ukrajinski predsednik predložio je „da se izvode napadi na Rusiju“ i „zauzimaju neimenovani ruski pogranični gradovi“. Prema mišljenju Zelenskog, to bi Kijevu dalo „polugu uticaja“ u pregovorima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, ukrajinski lider je izrazio žaljenje što nemaju rakete dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine koje bi mogle da dosegnu do baza na ruskoj teritoriji. Umesto raketa, on je predložio korišćenje dronova protiv ciljeva u Rostovskoj oblasti.

Prema podacima Vašington posta, Zelenski je „iza zatvorenih vrata“ izneo ideju o dizanju u vazduh naftovoda „Družba“, koji se proteže od Rusije do Evrope, doprema, između ostalog, naftu Mađarskoj. Zvaničnici obaveštajnih službi su, opisujući razgovor u kome je izneta ova ideja, precizirali da je Zelenski bio ljut na Budimpeštu i da je izneo „besmislene pretnje“.

[adsenseyu1]

Kremlj je u januaru nazvao izuzetno opasnom čak i diskusiju o mogućnosti isporuka oružja Ukrajini koje bi joj omogućile da udari po ruskoj teritoriji. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je napomenuo da bi to „značilo dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo“.

(Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]