Naslovnica U FOKUSU Vučić: Do jutros prikupljeno oko 13.500 različitog naoružanja

Vučić: Do jutros prikupljeno oko 13.500 različitog naoružanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovali su prikazu neregistrovanog oružja koja su građani predali.

Kako je saopšteno iz MUP-a, prikaz prikupljenog oružja je održan u mestu Duvanište, nedaleko od Smedereva.

Podsetimo, nakon dva masakra, predsednik je najavio veliku akciju MUP-a i „razoružavanje“ građana Srbije. Akcija je počela 8. maja i traje do 8. juna i građani imaju priliku da ilegalno oružje predaju bez ikakvih posledica i pitanja o poreklu, kao i bez obaveze da se legitimišu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Odličan posao su uradili. I Novi Sad i Šabac i Mitrovica proporcionalno broju stanovnika. Naravno i Beograd“, rekao je predsednik i dodao:

„Ovo neće da traje tri dana. Ovo je naša akcija koju ćemo sprovesti. Do 8. juna ne sme da bude represija, od 8. juna idemo na represiju“.

Predsednik Vučić i ministar Gašić, u pratnji policijskog vrha, obilaze magacin sa oružjem. Predsednik Vučić je prokomentarisao da je najviše oružja predato u Novom Sadu.

[adsenseyu1]

„Odličan posao su uradili. I Novi Sad i Šabac i Mitrovica proporcionalno broju stanovnika. Naravno i Beograd“, rekao je predsednik i dodao:

„Ovo neće da traje tri dana. Ovo je naša akcija koju ćemo sprovesti. Do 8. juna ne sme da bude represija, od 8. juna idemo na represiju“.

„Ponosan sam na ovu akciju i njene rezultate, koliko je oružja predato. Lovci su nešto drugo.Posebno bih želeo da pohvalim rad uprava u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Šapcu i Beogradu. Mnogo je cevi predato“, podvukao je Vučić.

On je podsetio da će nakon predviđenog roka za predaju država represivno delovati i kažnjavati prekršioce.

„Mi to dajemo u Zastavu Kragujevac, da bi napravili novo oružje. Da se naoružava naša vojska i policija. Isto je sa minsko-eksplozivnim napravama, nešto se uništi, a nešto se obnovi i ponovo koristi. Nemojte misliti da ste smanjili borbenu gotovost, vi ste povećali gotovost naše vojske i policije i pojačali opštu bezbednost“, rekao je Vučić i još jednom pohvalio rad policijskih službenika.

[adsenseyu4]

„Ljudi kažu da nije pištolj taj koji puca, već glava ali znate, čak i ako mu je glava takva, on to ne može da uradi. Mnogo veća je opasnost od automata nego od noža ili od sekire. Ovo je nešto što je dobro za sve, a posebno za majke i žene. Od 8. juna kreću represivne mere i nikome se neće dopasti drakonske kazne koje planiramo da uvedemo“, rekao je Vučić.

Pitanja novinara

U vezi sa objavama na društvenim mrežama i fotošopiranim fotografijama protesta, Vučić kaže:

„Nadao sam se da ćemo danas o ovome (predaji oružja) da govorimo, jer o našoj predaji oružja govori ceo svet, čak i oni koji nas ne vole. Što se države tiče i mene kao predsednika, ja imam obavezu da poštujem svaki skup, da li je petoro ili više hiljada ljudi. I kada se okupi više hiljada ljudi, bez obzira da li su ih organizovale opozicione političke partije, moje je da obratim pađnju na njihove zahteve i vidim šta možemo da učinimo. Mi rpeduzimamo mere, i te mere su veoma ozbiljne, zato što smo čuli vapaj majki i celog društva za većom sigurnošću, a imamo 10 dana bez krivičnog dela što nikada ranije nije bilo, kada saslušate zahteve, mi idemo na hitan prijem 1200 policajaca. Više psihologa, psihijatara, nove bolnice, mi to radimo. Što se tiče političkih zahteva, nije sigurno koji su to zahtevi, ali ne možemo da razgovaramo na ulici. Ako hoćete o rijalitijima, pričaćemo o rijalitijima“, rekao je Vučić.

Govoreći o reakciji Ane Brnabić na fotošopiranu sliku s protesta, Vučić kaže da su ona, ministar Siniša Mali i on u neformalnoj situaciji videli sliku s protesta i rekli da je to nemoguće u svetlu policijskoj izveštaja koji je predsednik dobio.

„Nema više nagađanja, to su neka prošla vremena, sada imamo nove sisteme kao ceo svet, zna se u jedan koliko je bilo. A falsifikat je najgora vrsta krađe. Takav falsifikat, takva krađa se nije dogodila u poslednjih 25-30 godina. Čemu? Ne znam“, rekao je Vučić.

„Ana je uradila isto što i oni, karikirala naravno, ali s pravom, da pokaže da to nije u redu. Čime ih je Ana uvredila, time što je pokazala da je car go?“, upitao je Vučić.

„Obratili smo se lopovima koji su falsifikovali nešto. Uhvatili smo ih u krađi i laži. A što vodite kampanju protiv nje? jeste li vi mediji, jeste li opozicija, šta ste vi? Progonitelji onih koji misle drugačije od vas? Pričate o borbi protiv nasilja? Ovo je borba protiv nasilja“, rekao je Vučić i ukazao na današnji događaj.

„I na istom mestu se nađu najveći ukrajinski zagovarač Fjodor Nikitin, i Miša Vacić, na istom mestu. I šta s tim?“, pitao je Vučić.

Predsednik je podsetio da se, prilikom masovnog ubistva koje je počinio Anders Brejvik, u Norveškoj ostavku podneo samo direktor policije.

„Za koji dan, više neću biti predsednik političke stranke. I to su govorili da lažem, i to će da se desi. Govoriću o tome na velikom skupu (26. maja). I oni tražu smenu Bate Gašića? Na pamet mi ne pada da smenim Gašića koji odlično radi svoj posao. Možemo da smenimo celu Vladu, pa da idemo na izbore. To nije problem“, rekao je Vučić, i podvukao da je apsurdan zahtev da se smeni Gašić.

Predsednik je dodao da nije problem ukunuti rijalitije ali da principi moraju da postoje za sve i za Šolaka i za Mitrovića.

„Biće 26. zanimljivih odluka. Pozivam vas da prisustvujete. 26. obaveštavam narod, idemo na izbore. To znači, izbori najkasnije u septembru, samo nećete vi da određujete koji će da budu prvi“, rekao je i dodao je da će 26. biti zanimljivih odluka:

„Dva najveća skupa su bila u istoriji, 1908. povodom aneksije BiH, a drugi je bio 19. aprila 2019. (skup SNS) godine. Mi se za ovaj nadamo da će biti najveći u istoriji“.

U vezi sa tvrdnjama o aferi u koju je navodno umešan Vuk Jeremić, Vučić je rekao:

„Mislim da se time bave američke vlasti i da su daleko dogurali u tome“, istakao je predsednik o aferi koja potresa Ameriku, a u koju je umešan i Vuk Jeremić.

Na pitanja Žakline Tatalović, novinarke N1, predsednik Vučić je odgovorio:

„Nikoga nisam nazvao pijanom ruljom. Slagali ste. Želim građani da vam kažem da sam pažljuvo saslušao laži i neistine. Razumem nervozu odlično jer čovek je izgubio veliki novac, nije mu uspelo da uništi novinare. Nije uspeo. Lešinari i hijene su političari koji su tokom dana žalosti pozvali građane na politički protest, umesto da ćute ko zaliveni i tuguju, razmišljaju o merama. Nego su kao najgori lešinari iskoristili tragediju. To pto ste nekulturni je slika i prilika vlasnika vaše televizije, i Mire Marković. Opozicione lidere nazivam lešinarima i hijenama jer to jesu. Mislim da su uradili nešto što je nasjsramnije, a onda su morali da objave da ih je više bilo nego što jeste. Politika mora da ima morala, principe. Pričate o podelama. Reč nisam rekao. Brutalne i besnislene laže ste izneli o Danu žalosti. Čemu ta bolest i mržnja. Niko ne razume, ali mrzimo. Neće biti Majdana u Beogradu. Uvek ću da se trudim da ujedinjujem ljude. Pozivam sve da dođu 26. jer se ja obraćam svima. Bavimo se konkretnim radom za sve ljude. Naš je posao i moj poziv je svima, još 12 dana je ostalo do tog velikog skupa. Pokazaću kako mislim da Srbija treba da izgleda u narednih pet, 10 godina“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je prikupljeno mnogo nelegalnog oružja:

„Zahvalan sam ljudima koji su predali to oružje. Posle 8. juna bićemo surovi po pitanju nelegalnog naoružanja. Moramo ljude da to razumeju. To je ono za šta moramo da se borimo zajedno“.

(B92)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte