IVAN IMA 270 KOZA I ŽIVI ODLIČNO: Moji drugovi su odlazili u inostranstvo, a ja sam ostao na očevini“

koza_koze

Porodica Jeremić iz Maova ima najveću farmu koza u šabačkom kraju. Na seoskom imanju od 6 hektara rade tri generacije.

Sa 18 godina Ivan Jeremić, kupio je 20 koza, posle 4 godine, njegovo gazdinstvo ima stado od 270 grla.

– Dok su moji drugovi odlazili u inostranstvo, ja sam ostao na svojoj očevini da budem svoj gazda. Kod koza je najbitnije da ima ispaša, one mnogo ne koštaju a daju dosta – kaže Ivan.

Prošle godine, Jeremići su otkupljivaču predavali 130 litara mleka dnevno. Saša Jeremić kaže da od kozarstva na selu trenutno može da se živi, ako se ima otkup mleka ili ako se ima neka prerada mleka, koze nisu mnogo zahtevne životinje.

– Mi sad imamo oko 50 umatičenih grla, što dosta znači, očekujemo od ove godine subvenciju od države 7000 dinara po kozi, i to će nam pomoći. Taj novac, obično dođe preko zime kada se najmanje ima para – kaže Saša.

Radni dan u ovom domaćinstvu počinje u 5 sati. Bez pomoći sina i unuka, najstariji Miodrag ne bi mogao sam da obradjuje imanje. Zadovoljan je Miodrag Jeremić što ima toliko stado, a još više što su mu sin i unuk ostali na selu.

Jeremići planiraju da prošire proizvodnju i uz pomoć Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca, izgrade mini-mlekaru. Dok smo snimali prilog u Maovima, njihova farma dobila je nove stanovnike.