ISPOVEST BIVŠEG SARADNIKA ZEMUNSKOG KLANA: Otkrio da se sprema atentat na Đinđića, ali mu nisu poverovali

Đorđe Vasiljević zvani Atila (39), nekadašnji saradnik „zemunskog klana“, otkrio je svojevremeno policiji da se sprema atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, ali mu istražni organi nisu poverovali.

– „Zemunci“ Milan Jurišić Jure i Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala su mi polovinom februara 2003. ponudili novac da učestvujem u ubistvu Đinđića, ali sam to odbio. Pao sam zbog nekih krivičnih dela i 4. marta sam beogradskoj policiji rekao da se sprema atentat na premijera Srbije. Nisu mi verovali. Samo osam dana kasnije to se i dogodilo – svedoči Vasiljević.

Snajper za Dodika

Atila, koji nezvanično važi za najinteligentijeg srpskog kriminalca (ima stepen inteligencije čak 141), šokirao je javnost i 2008, kada je, posle bekstva iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i hapšenja na granici sa Bosnom, izjavio da je zajedno sa Milisavljevićem trebalo da ubije tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika, za šta mu je obećano 100.000 evra.

– Ubistvo je naručio izvesni Jandrek, vođa mafijaškog klana iz Hrvatske, a detalji likvidacije ugovoreni su u Beogradu, posle mog bekstva iz zatvora. Upravo ja sam trebalo da budem izvršilac atentata i da u premijera Dodika pucam iz snajpera 15, 16, 17. ili 26. aprila ove godine. Logističku podršku trebalo je da mi pruže izvesni Cviko iz Banjaluke, kao i Vlada Budala – ispričao je tada Vasiljević.

Atila je otkrio i da je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pobegao zajedno s kumom Stevanom Latinkovićem i da su se neko vreme krili u Beogradu, gde su se susreli s hrvatskim mafijašem Jandrekom.

– Tada mi je rekao da treba da odem u Banjaluku i ubijem premijera RS, a ako to ne bude izvodljivo, onda da likvidiram nekog njemu bliskom – rekao je Atila.

Sve priznao

Od posla nije bilo ništa jer je Vasiljević 20. marta uhapšen na graničnom prelazu u Zvorniku s falsifikovanom ličnom kartom na ime Aleksandar Švedić.

Posle toga je zatražio politički azil u BIH, uz tvrdnje da je žrtva političkog progona u Srbiji, a zatim je prilikom saslušanja otvorio dušu i priznao učešće u mnogim kriminalnim delima. Priznao je i vezu s mnogim kriminalnim grupama u Srbiji i regionu i rekao da je s njima učestvovao u kriminalu na području Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske, Slovenije…

Pripremu atentata potvrdile su i obaveštajne službe, kao i bijeljinski okružni tužilac Novak Kovačević. Prema nezvaničnim saznanjima medija, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dvadesetak dana pre hapšenja Vasiljevića upozorila je MUP Republike Srpske da odbegli pripadnici „zemunskog klana“ planiraju atentat na Dodika, ali je plan osujećen, kao i dve godine pre toga.

Tadašnji premijer RS je povodom tih navoda rekao da ga ne brinu informacije o pripremanju atentata na njega jer ima puno poverenje u MUP, policiju i organe bezbednosti u RS i dodao da se oseća „relaksirano“.

Izašao na vikend, pa pljačkao

Vasiljević je u svet kriminala ušao još kao dečak, a robijao je u tri zatvora u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i zemljama Evrope. Zbog 17 pljački pošta i radnji u Beogradu osuđen je na devet godina zatvora, a čim je 2011. pušten na produženi vikend, pokušao je da opljačka zlataru u centru Beograda. Bejzbol palicom je izudarao vlasnika, ali je sa plenom pao samo stotinak metara dalje.

– Odrastao sam u staroj beogradskoj porodici i imao sam divno detinjstvo do sedme godine. Tada mi je otac rekao da mi je majka umrla i umesto nje je doveo maćehu. Otac je bio alkoholičar, imao je surove metode vaspitavanja. Tako sam u kriminal ušao sa 13 godina – pravdao se Atila svojevremeno pred sudom.

Pakao za pedofile u zatvoru

Atila je, gostujući na kanalu Balkan info, pričao i kako se robijaši obračunavaju sa silovateljima i pedofilima u zatvoru.

– Te 2006. imali smo čoveka koji je robijao sa nama, a koji je bio osuđen zbog silovanja. On i još dvojica su silovali devojku koja je prvo bila živa, a onda su nastavili to da rade i kada se ugušila. Osam meseci su njega drugi zatvorenici mučili u ćeliji. Svako jutro ustajem i čujem njega kako vrišti. Jedno jutro mi je dosadilo. Tražio sam da glasamo: ili da ga ubijemo ili da ga ostavimo na miru. Otad ga niko nije dirao, prao je, čistio sobe, toalet – ispričao je Vasiljević.

Rekao je da je on lično pretukao jednog robijaša:

– Dobio sam posle batine i dva dana samice. Ali mi nije žao. Nagazio sam onog što je izbo devojčicu od 11 godina u Batajnici. On bio pijan, a ona mu pomogla da ustane. I ovaj izvadi nož i ubije je. Dok nas straža nije razdvojila, ubio sam boga u njemu.

(Srpski Telegraf)