IŠČENKO: Niko ne zna gde će Rusija stati ako uđe sa vojskom u Ukrajinu

Zapadne zemlje ne bi trebalo da krše uslove koje je postavila Ruska Federacija o situaciji u Ukrajini, jer takva odluka može dovesti do nepopravljivih posledica.

Do ovog zaključka je došao poznati ruski politički ekspert, analitičar  „Россия сегодня“ Rostislav Iščenko, analizirajući situaciju na liniji dodira sukobljenih strana u Donbasu.

U intervjuu za informativni portal Ukraina.ru, Iščenko je detaljno govorio o mogućnosti vojnog sukoba u punom obimu između Moskve i Kijeva, a takođe je objasnio sa čime bi se Zapad suočio ako bi ipak prekršio „crvene linije“ u Ukrajini.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Rostislav Iščenko je pre svega skrenuo pažnju na to da Rusija pomno prati situaciju i ne prihvata pokušaje Zapada da prevare Kijev da izvede vojnu operaciju u Donbasu. Tako je Moskva već dugo oglašavala svoje „crvene linije“ za SAD i NATO u Ukrajini i oštro će reagovati na njihovo kršenje.

Politikolog je skrenuo pažnju na to da rusko rukovodstvo već nekoliko godina ukazuje na Zapad u ukrajinskom sukobu, čije bi rasplamsavanje moglo da ima opasne posledice.

Dakle, ako Kijev, pod pritiskom Zapada, pokrene vojnu operaciju protiv Donbasa, Moskva će biti spremna da brzo i efikasno interveniše u vojnom sukobu.

„Sada vidimo oštre izjave o Ukrajini i direktne aluzije Zapadu da postoje „crvene linije“ nakon kojih se Moskva ne može zaustaviti. Niko ne kaže gde će onda Moskva stati i šta će tačno uraditi. Ali svi razumeju da govorimo o nasilnom rešenju, koje će biti bolno i za Ukrajinu i za Zapad“, objasnio je Iščenko.

Prema mišljenju političkog eksperta, ukoliko Zapad prekrši ruske „crvene linije” u Ukrajini, Rusija se neće zaustaviti i potpuno će neutralisati pretnju koju predstavlja Kijev.

Dakle, reč je o posebnom vojnom strateškom programu koji će trajno rešiti problem mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

Webtribune.rs