Naslovnica U FOKUSU Holandija nadgledala, stiglo upozorenje Kine

Holandija nadgledala, stiglo upozorenje Kine

Kinesko ministarstvo odbrane upozorilo je danas Holandiju da se uzdrži od pomorskih i vazdušnih operacija u Istočnom kineskom moru.

Upozorenje je usledilo ​nakon što je holandsko Ministarstvo odbrane saopštilo da su borbeni avioni kineske vojske nadletali holandsku fregatu u Istočnom kineskom moru i, kako je navedeno, „izazvali potencijalno nebezbednu situaciju“.

„Duboko žalimo zbog reči i dela Holandije“, izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Žang Sjaogang, a prenosi Rojters. Žang je kao „lažnu tvrdnju“ ocenio saopštenje holandskog Ministarstva odbranje da je fregata „HNLMS Tromp“ patrolirala sprovodeći sankcije Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje.

Žang je istakao da je fregata Holandije stvorila tenzije između dve zemlje tako što je plovila vodama na koje Kina polaže pravo, kao i da će se „kineska strana odlučno suprotstaviti provokacijama“.

U petak su kineski borbeni avioni nadletali holandsku frigatu, a holandsko Ministarstvo tvrdi da se incident desio u međunarodnim vodama, navodi Rojters.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social