Pričalo se o vezi između raka debelog creva i nitrita (natrijum nitrit) koji se nalazi u mnoštvu namirnica koje konzumiramo.
Što više prihvatamo zapadne prehrambene navike, sve više oboljevamo od raznih vrsta raka, a što se jasno vidi pregledom svetske baze o učestalosti i smrtnosti raznih vrsta karcinoma za svaku državu koja se “modernizuje”. Zato odmah proverite šta jedete.
[adsenseyu1]
Dok su od industrije potplaćeni novinari mejnstrim medija tvrdili da je sve kako treba, portal Logično je 2017. godine objavio rezultate holandskog istraživanja o čvrstoj vezi između konzumiranja nitrita i pojave raka debelog creva.
Dva konzervansa su direktno odgovorna: Kalijum nitrat E252 i Natrijum nitrit E250.
U međuvremenu, prehrambena industrija na zapadu polako počinje da izbacuje ove konzervanse iz proizvoda. Čine to diskretno, jer je skandal suviše veliki da bi prošao neopaženo, kao i rizik od raznih mogućih tužbi.
Ne možemo reći da “nismo znali”, jer već 1968. godine, studiju u naučnoju reviji The Lancet, potvrđuju aktuelna istraživanja.
[adsenseyu4]
FOODWATCH IZVEŠTAJ – AKCIJA GRAĐANA U FRANCUSKOJ
Na Svetski dan raka, u utorak, nevladina organizacija Foodwatch i Liga protiv raka naglašavaju važnost zabrane dodavanja ovih aditiva u našu hranu. Ove organizacije su u novembru prošle godine pokrenule peticiju kojom zahtevaju zabranu aditiva E249, E250, E251 i E252, koji su kontroverzni zbog svojih zdravstvenih posledica. Blizu 180.000 građana je to već potpisalo i traže od ministarke zdravlja Anjes Bizin da reaguje i zabrani ove aditive.
U FRANCUSKOJ JE U PRODAJI VEĆ 12.000 PROIZVODA S NITRITIMA
Ovi aditivi prisutni su u više od 12.000 proizvoda koji se prodaju u Francuskoj. Prema najnovijem naučnom istraživanju, nitriti uzrokuju hiljade karcinoma želuca ili debelog creva koji se mogu pripisati konzumiranju mesa koje se obrađuje tretmanom nitrita.
Nitriti se posebno nalaze u pršuti. Koriste se za duže konzervisanje kobasica, ali pre svega za postizanje “prekrasne” ružičaste nijanse mesa.
[adsenseyu1]
„GOTOVO SIGURNA“ VEZA IZMEĐU NITRITA I KARCINOMA
Kako su potrošači navikli na ovu jarku crvenu boju mesa, mnogi proizvođači stoga nastavljaju da koriste ove nitrite, iako je poslednjih godina veza između tih aditiva u hrani i pojave raka bila više nego verovatna.
“Nitritizovano meso uzrokuje više kolorektalnog karcinoma od ostalih”, rekao je predsednik Lige protiv raka Aksel Kan na Radiju Evrope 1. “Prikupili smo ogromnu količinu podataka. Ono što je danas bilo upozorenje gotovo je izvesno: moramo reagovati”.
Ovo nije prvi put da tek nakon stotine hiljada mrtvih, intelektualno pošteni naučnici prekasno dobiju prostor u medijima. Nitriti su samo mali deo globalne priče, gde zbog takozvanog naučnog konsenzusa mnogi ispaštaju.
Naučni konsenzus je obična prljava dogma, jer istinska nauka ne priznaje “konačnost”, već traži kontinuirano propitivanje.
Velika otkrića su nastala u agoniji njihovih autora koje su stigmatizovali religija, takozvani naučni konsenzus i rulja. Danas su im se pridružila raznorazna nevladina udruženja koja vode korumpirani članovi, plaćeni upravo od prehrambene i farmaceutske industrije koje lobiranjem i novcem perfidno kriju svoje greške.
Naši preci su goveđe i svinjsko meso, kobasice i druge suhomesnate namirnice konzervisali običnom solju. Za ove opasne aditive nisu znali. One koji nastave da prodaju proizvode s ovim aditiva kaznite i ne kupujte ništa od njih. Vreme je da konačno shvate da profit ne sme da bude ispred zdravlja ljudi.
(logicno.com)