Hazin: Evropska unija neće opstati, proces je počeo i neće stati A RAZLOZI SU OVI

Evropska unija je osuđena na propast bez ruskih energenata i drugih resursa, koje više neće moći da dobije. Takvu prognozu izneo je poznati ekonomista Mihail Hazin.

Potrebe Zapada, pre svega Evrope, za ugljovodonicima biće naglo smanjene. Ekspert smatra da je to zbog nekoliko faktora: strukturne ekonomske krize, naglog povećanja cene svih resursa i zatvaranja mnogih industrijskih objekata.

Zapadne zemlje su sanjale da ruske resurse stave pod svoju kontrolu, ali više neće moći da potčine Moskvu, uprkos svim sankcijama.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Naravno, da su nas uhvatili u svoju mrežu, uzeli bi naše ugljovodonike praktično besplatno. Ali to neće dobiti.

Činjenica da su hteli da uvedu sankcije i pre rata u Ukrajini je očigledna. Prva četiri paketa su se očigledno pripremala mnogo pre početka specijalne operacije. Šta ima više da se raspravlja sa njima?“ rekao je Hazin.

U logici početka raspada sveta na valutne zone, sankcije su nova norma interakcije između njihovih centara, smatra ekonomista.

Ako Rusija ostvari potpunu industrijalizaciju, onda joj nikakva zapadna ograničenja neće smetati.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, Evropska unija neće opstati bez ruskih resursa, a Evropljani neće moći da nađu zamenu za njih, posebno u Africi, što je, prema Hazinu, već postalo očigledno.

„Međusobna interakcija zona biće krajnje beznačajna sa stanovišta domaćih ekonomija. Ovo je neodrživo i zato kažem da evrozone više neće biti.

Oni nemaju sopstvene resurse, već su izgubili ekonomski rat, a u ovoj situaciji neće moći da opstanu. Imao sam ideju da u svoju zonu uključe francusku zapadnu Afriku, ali je već sada jasno da to ne ide – EU nema resurse da zadrži ove zemlje“, rekao je Hazin.

Ekonomsku katastrofu Evropske unije izazivaju Sjedinjene Američke Države, koje pokušavaju da održe životni standard svog stanovništva na račun novca EU , siguran je stručnjak.

Upravo u tu svrhu Amerikanci traže da Berlin i Brisel prekinu sve veze sa Rusijom na štetu evropske privrede – to se pre svega odnosi na energetiku, sirovine i hranu, u čijim segmentima kriza postepeno zahvata ceo Zapadni svet.

Webtribune.rs