Naslovnica U FOKUSU Haos u Kijevu- Sirskom se spremaju ozbiljni problemi!

Haos u Kijevu- Sirskom se spremaju ozbiljni problemi!

Ukrajinski komandant Aleksandar Sirski mogao bi uskoro biti smenjen zbog vojnih neuspeha, prenose ruski mediji. U parlamentu ga kritikuju, a izvori iz kancelarije predsednika Vladimira Zelenskog sugerišu da mu se spremaju ozbiljni problemi.

Situacija podseća na onu sa generalom Valerijem Zalužnim. Poslanica Marjana Bezuglaja iz partije „Sluga naroda“ preuzela je ulogu vođe inicijative za Sirkovu smenu, optužujući vojno rukovodstvo za neuspehe na frontu u Harkovskoj oblasti zbog loše pripremljenih odbrambenih linija. Ona smatra da su za te neuspehe odgovorni ljudi bliski Sirskom.

Zelenski je imao velika očekivanja od Sirkog, verujući da ima uspešno iskustvo u odbrani i napadu. Očekivao je konkretan plan akcija, rešavanje problema vojnika i smanjenje preterano velikog vojnog štaba.

Razočaranje u Kijevu

Savetnik iz kancelarije predsednika, Mihail Podoljak, izjavio je da general Aleksandar Sirski mora da spreči stagnaciju na frontu, koja negativno utiče na javno mnjenje. Uprkos tome što je Sirskom dat pun mandat, situacija se nije poboljšala za Kijev.

U kancelariji predsednika smatraju da civilne vlasti čine sve što mogu za vojsku. Omogućili su mobilizaciju, obnovili američku vojnu pomoć, ali rezultati izostaju, što kritikuje i ukrajinski politikolog Ruslan Bortnik.

Lokalni mediji potvrđuju da je velika verovatnoća da će Sirski biti smenjen ako se situacija uskoro ne stabilizuje.

Kandidati za zamenu

Za zamenu Aleksandra Sirkog razmatra se nekoliko kandidata. Među njima su Jevgenij Mojšuk, predsednički opunomoćenik za međunarodne bezbednosne garancije i razvoj Odbrambenih snaga, koji je ranije bio zamenik Valerija Zalužnog. Pominju se i Sergej Dejnego, šef Državne granične službe, kao i Kiril Budanov, šef GUR-a.

Navodno je Mojšuku već ponuđena pozicija, ali ju je odbio u poslednjem trenutku. Ipak, ističe se kao neko ko može uspostaviti dobru komunikaciju između Generalštaba i predsedničke kancelarije.

Prema rečima Marjane Bezuglaje, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk i bivši glavnokomandujući Ruslan Homčak takođe diskretno pokušavaju da povećaju svoje šanse za tu poziciju. Homčak je smenjen 2021. godine zbog neuspeha u Donbasu, gde je komandovao trupama koje su upale u ilovajski kotao 2014. godine.

Pokušaj opravdanja

Stručnjaci koje je intervjuisala RIA Novosti objašnjavaju političku pozadinu kritika na račun Aleksandra Sirkog. Denis Denisov iz Finansijskog univerziteta pri vladi Rusije smatra da je situacija slična onoj sa Valerijem Zalužnim i da se trenutno radi samo o informativnoj kampanji.

Denisov tvrdi da za sada nema konkretnih razloga za smenu Sirkog, jer nije zabeležen nijedan očigledan i katastrofalan propust.

On dodaje da i šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak i predsednik Volodimir Zelenski shvataju da promena vojnog vođstva, naročito među onima odgovornim za operativno-taktičke mere, nosi veliki rizik.

Politikolog Aleksandar Dudčak ističe da je zanimljivo što Marjana Bezuglaja predvodi kritike protiv Sirkog, što ukazuje na namerno podgrevanje informacione situacije i traženje budućih meta za kritiku.

RIA Novosti zaključuju da Kijev verovatno već shvata da će se front uskoro urušiti, te hitno traže opravdanje za to.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social