Naslovnica U FOKUSU Gutereš: Širenje rata na Liban bila bi „katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju“

Gutereš: Širenje rata na Liban bila bi „katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju“

Iako zapadni zvaničnici od oktobra 2023. rade na sprečavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku, rizik od širenja regionalnog konflikta sada raste iz sata u sat.

Rat u Gazi preti da se razvije u otvoreni sukob između Izraela i libanskog Hezbolaha, što bi imalo katastrofalne posledice za sve uključene strane i uzdrmalo ceo region.

BBC piše da bi sukob punog obima mogao uključiti Iran aktivnije nego što je to bio slučaj tokom prethodnih sukoba između Izraela i Hezbolaha 1996. i 2006. godine.

Postavlja se pitanje koliko će izraelski lideri, pod pritiskom domaće javnosti da se obračunaju s Hezbolahom, nastaviti da slušaju apele iz Vašingtona na uzdržanost?

Podseća se da Izrael i Hezbolah vode prekogranične sukobe od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, što je izazvalo izraelsku odmazdu na Pojas Gaze.

Međutim, do sada je Izrael ostao ispod praga otvorenog rata, pridržavajući se neformalnih smernica uspostavljenih nakon 2006. godine kako bi se smanjio rizik od pogrešne procene i eskalacije.

Posebna koordinatorka UN-a za Liban, Dženin Henis-Plasčirt, i zapovednik mirovnih snaga UN-a na južnoj granici Libana, general-pukovnik Aroldo Lazaro, izjavili su da je rizik od pogrešne procene koja bi mogla dovesti do iznenadnog i šireg sukoba vrlo stvaran.

BBC izveštava da je u poslednjih 19 dana došlo do postepenih promena. Hezbolah je intenzivirao svoje aktivnosti, rastežući „pravila igre“, što stvara hitnu potrebu za smirivanjem situacije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da bi širenje rata na Liban bila „katastrofa nezamislivih razmera“.

Podseća se da je prošle sedmice Hezbolah ispalio stotine raketa i dronova na izraelske vojne ciljeve, kao odgovor na ubistvo jednog od njegovih visokih zapovednika, Taleba Abdulaha, od strane IDF-a.

Hezbolah koristi dronove s eksplozivom, rakete i protivtenkovske projektile. U maju su po prvi put lansirali dron s projektilom protiv Izraela.

Uz snažnu iransku podršku, Hezbolah tvrdi da je od oktobra izveo više od 2.000 napada na Izrael i da će prekinuti neprijateljstva tek kada se postigne sporazum u Gazi, što izgleda sve manje verovatno svakim danom.

Hezbolah je ove sedmice poslao zastrašujuću poruku puštanjem snimka njihovog drona, na kojem su luka u Haifi i drugi vojni ciljevi u severnom Izraelu, uključujući sisteme PVO „Gvozdena kupola“ i „Davidova praćka“.

S druge strane, retorika izraelskih zvaničnika postaje sve oštrija: ministar spoljnih poslova Izraela upozorio je Hezbolah da će u slučaju totalnog rata biti uništen, a Izrael je vrlo blizu promene svog stava prema Hezbolahu i Libanu.

Izraelska vojska je objavila da su zapovednici IDF-a odobrili borbene planove za napad preko severne granice Izraela, a sada je potrebno još samo zeleno svetlo premijera Benjamina Netanijahua.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, zapretio je da nigde u Izraelu neće biti sigurnosti ako izbije rat punih razmera, naglašavajući da bi se ratno poprište moglo proširiti čak do Kipra, ako Izrael bude koristio kiparske vazdušne luke i logističke objekte.

Izrael je zapretio da može sravniti Liban sa zemljom u slučaju rata, što je naglašeno posledicama u Gazi. Hezbolah je danas mnogo bolje naoružan nego 2006. godine, sa procenjenim arsenalom od 40.000 do 120.000 raketa, i jasno je dao do znanja da će borbu preneti u samo srce Izraela.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social