Naslovnica ŽIVOT Piće koje piju milioni izaziva ćelavost

Piće koje piju milioni izaziva ćelavost

Piće koje piju milioni ljudi može izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Express.

Prema rečima lekara, konzumiranje nekoliko energetskih napitaka nedeljno može povećati rizik od ćelavosti.

„Određene hemikalije u energetskim pićima su krivci. Kada se uzimaju u prevelikim količinama, određeni sastojci poput kofeina i selena mogu postati toksični. Selen i vitamin A su štetni za kosu kada se uzimaju u velikim dozama, a mogu uzrokovati i alopeciju“, objasnio je on.

Neka energetska pića sadrže i do 113 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A, 100 procenata selena i do 150 miligrama kofeina, što je skoro duplo više nego u crnoj kafi.

„Prekomerna konzumacija energetskih pića povezana je sa povećanjem kateholamina i hormona stresa. Stoga se energetski proizvodi mogu smatrati faktorom rizika za dijabetes i metaboličke probleme, a mogu izazvati i gubitak kose“, dodao je on.

On naglašava da su problematična i slatka pića koja sadrže kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, visokofruktozni kukuruzni sirup, med, laktozu, sladni sirup, maltozu, melasu, sirovi šećer i saharozu.

„Konzumacija previše zaslađenih pića povezana je sa zdravstvenim problemima kao što su debljanje, gojaznost, dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, disfunkcija bubrega, bezalkoholna ciroza jetre, karijes, artritis i giht“, upozorio je on.

Studija objavljena u časopisu Nutrients 2023. godine otkrila je vezu između napitaka zaslađenih šećerom, uključujući energetska pića, i gubitka kose kod muškaraca. Utvrđeno je da su muškarci između 18 i 45 godina pod većim rizikom od ćelavosti ako redovno konzumiraju zaslađene napitke.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social