Grupa srpskih lekara I BURA U SRBIJI: Peticija protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19 u Srbiji

Grupa srpskih lekara pod nazivom Lekari za nauku i etiku objavila je Peticiju protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19 u Srbiji.

Peticiju prenosimo u celosti.

Poštovani roditelji i svi istinski zainteresovani za zdravlje dece i populacije,

Obraćamo vam se sa ovom peticijom, svima, bez obzira na vaš lični trenutni stav oko vakcinacije ili vakcinacije protiv KOVID-19 – dakle obraćamo se i onima koji su za vakcinaciju, onima koji žele bolje informacije o vakcinaciji pre implementacije neke vakcine i onima koji ne žele nikakvu vakcinaciju, bez obzira na pripadnost narodu, naciji, religiji, političkoj opciji i drugim vrstama svrstavanja.

Ova peticija se isključivo odnosi samo na POTPUNO i HITNO zaustavljanje vakcinacije najmlađih štetnim eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19, i ne odnosi se na ostale vakcine.

Ova peticija je protiv direktnih i indirektnih pritisaka na osobe i institucije, i propagiranja vakcinacije najmlađih (bez prave naučne argumentacije) štetnim eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19, i ne odnosi se na ostale vakcine.

Kao najviši prioritet stavljamo zdravlje i budućnost najmlađih, iznad svih interesa koji očigledno postoje oko ove eksperimentalne vakcinacije protiv KOVID-19.

Imamo dovoljno NAUČNIH DOKAZA i PODATAKA ISTRAŽIVAČKIH STUDIJA, kao i istinitih STATISTIKA zvaničnih centara za kontrolu zaraznih bolesti (npr. SAD, Holandija, V. Britanija) koje nisu naštimane od osoba koje su u sukobu interesa sa ovom eksperimentalnom vakcinacijom protiv KOVID-19 da tvrdimo sledeće:

– PCR test ne obavlja svoju funkciju (oboren je stručno-pravno na sudu u EU, u Portugalu) zbog čega brojevi bolesnih nisu odgovarali stvarnosti, a primenjene mere su bile nepotrebne,

– ne postoji pouzdan test koji može da utvrdi razlike u sojevima KOVID-19,

– statistike bolesnih od KOVID-19 su naštimane da pokazuju veće brojeve, zdravi ljudi ne mogu da šire bolest,

– postoji lažno predstavljanje medicinskih istina u glavnim medijima, širenje pseudonauke, npr. o načinu kako radi ljudski imunitet,

– eksperimentalne vakcine protiv KOVID-19 imaju privremeno odobrenje i nisu dovoljno testirane, a proizvođači istih su oslobođeni svake odgovornosti,

– sastav vakcina i informacije o njima (među kojima su npr. nuspojave i ažurne stastitike o nuspojavama) nisu dostupne roditeljima na uvid,

– veća je šteta od koristi od ove vakcinacije, jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimantalnih vakcina (koji je u prošlim vremenima uvek logično dovodio do prekida vakcinacije, i vakcine su se tada odbacivale kao loše – ali sada se ova vakcinacija nastavlja bez analize, tj. potiskuje se nauka, zanemaruje opasnost),

– procenat preživaljavanja obolelih od KOVID-19 je veoma visok (statistički sličan sezonskom gripu), a deca gotovo da ne obolevaju,

– nepotrebna je vakcinacija osoba koje su prebolele KOVID-19 jer stiču prirodni imunitet,

– nema garancije da su ove vakcine efikasne i da vakcinisane osobe nisu te koje prenose dalje KOVID-19, dešava se da vakcinisane osobe dobijaju KOVID-19,

– preporuka od WHO je da decu nema potrebe vakcinisati eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19,

– postoji mogućnost preventive, postoje efikasne metode i protokoli lečenja KOVID-19 (sve se trenutno ignoriše kao odgovor na KOVID-19, forsira se opasna eksperimentalna vakcinacija kao jedino rešenje, a upotrebljene “preventivne” mere dodatno slabe prirodni imunitet).

Dodatno napominjemo, da su deca praktično nezaštićena ako roditelj/staratelj nema dovoljno informacija o eksperimentalnim vakcinama protiv KOVID-19, i da pod utiskom propagande za ovu eksperimentalnu vakcinaciju protiv KOVID-19 može da nanese nepopravljivu štetu svom potomstvu.

Posebna opasnost koja se pojavljuje za društvo u celini, je porast pokušaja diskriminacije (dece i odraslih) na osnovu besmislene podele na vakcinisane i nevakcinisane, pri čemu se nevakcinisani diskriminišu na osnovu lažnih tvrdnji i logički pogrešnih zaključaka, koje nemaju naučnu osnovu u istraživanjima kada se gleda na tu pojavu sa medicinske strane, a nemaju ni pravnu osnovu jer zadiru u prava pojedinca koje smo davne 1948 godine nakon nacističkih i japanskih eksperimenata nad živim ljudima dogovorili u UN (Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima) i koja su ugrađena u Ustav i zakone Srbije kao osnovna ljudska prava. Ispitivanje osobe o vakcinalnom statusu spada u povredu Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

Deca pogotovo trpe ovakav oblik diskriminacije u vrtićima i školama, odvajanjem od svojih vršnjaka, jer se nepotrebnim merama segregacije (koje su trenutno predložene) u populaciji koja nema visok rizik obolevanja i/ili posledica od KOVID-19, veoma utiče i na psihu dece u razvoju. Problem ovakve navedene diskriminacije se automatski izbegava prekidom eksperimentalne vakcinacije dece protiv KOVID-19 u državi Srbiji.

Sloboda izbora pojedinca u skladu sa Ustavom i zakonima države Srbije mora ostati kao neprikosnovena mogućnost, takođe mora ostati sloboda izbora roditelja ili staratelja deteta, bez diskriminacije.

Svojim potpisom u ovoj peticiji potvrđujete da ste protiv neobavezne i obavezne eksperimentalne vakcinacije dece (protiv KOVID-19), za zabranu propagiranja iste i za prekid pritiska na javnost, roditelje i staratelje dece, kao i da ste za poštovanje osnovnih ljudskih prava (pogotovo onih koja se krše ovom eksperimentalnom vakcinacijom) garantovanim Ustavom i zakonima države Srbije.

POTPISNICI:

LEKARI ZA NAUKU I ETIKU
Prof. dr Valentina Arsić Arsenijević
Prof. dr Violeta Stanimirović
Prof. dr Drago Đorđević
Prim dr Dragana Kastratović
Prim.mr.sci.med.dr. Marianne Vidojević
Dr sci. Stanislava Gorjanović ns
Dr Miljan Bulatović
Dr Olivera Beuković
Dr Goran Pavlović
Dr Ljiljana Petković
Dr Libuše Jurica Blagojević
Dr Snežana Šekularac
Dr Biljana Blagojević-Nedaković
Dr Nebojša Srbljak
Dr Predrag Ljubenović
Dr Ljiljana Zdelar Stojanović
Dr Slavica Aranđelović
Dr Nada Nešković
Dr Mirko Okiljević
Dr Brankica Skakavac
Dr Dragan Nikolić
Dr Nadežda Đorđević
Dr Aleksandar Vojvodić
Dr Jasmina Marić Šučević
Dr Lenka Tenžera
Dr Snežana Peković
Dr Goran Milojković
Dr Minja Stanković
Dr Olivera Stanojević
Dr Ljiljana Višić
Dr Marijana Jovanović
Dr Slađana Marković
Dr Aida Stoičkov
Dr Ivanka Đuričić
Dr Željko Vilotijević
Dr Marija Ranđelović
Dr Slavica Simić
Dr Tijana Simić
Mr Ph Sanda Martinović
Mr Ph Katarina Okiljević
Mr Ph Sunčica Veličković
Mr Ph Ana-Marija Antić
Mr.sci.med.dr. Gordana Aleksić

www.peticije.online/stop_covid_diskriminaciji

Danas: Opasna lekarska peticija protiv vakcinacije dece

Grupa od oko 50 doktora, uključujući i dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, potpisala je peticiju nazvanu „Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu“, u kojoj se iznosi niz problematičnih stavova, uključujući i da su „statistike bolesnih od korona virusa naštimane da pokazuju veće brojeve“, ali i da je „veća šteta od koristi od ove vakcinacije, jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimentalnih vakcina“, kao i da je „smrtnost od kovida slična smrtnosti od gripa“.

Prva na listi potpisnika je profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, mikrobiolog Valentina Arsić Arsenijević, koja je u komunikaciji putem mejla potvrdila da je „inicijator i potpisnik peticije“. Ona je kazala i da će grupa koja stoji iza ove peticije u ponedeljak izaći sa saopštenjem za javnost, te nije želela juče da odgovara na pitanja Danasa u vezi sa nekim od tvrdnji iznetih u peticiji (videti okvir).

U peticiji, koju je do juče popodne potpisalo preko 4.500 ljudi, navodi se da se njome traži „potpuno i hitno zaustavljanje vakcinacije najmlađih štetnim eksperimentalnim vakcinama protiv kovida 19“, kao i da se stane sa pritiscima na „na osobe i institucije, i propagiranja vakcinacije najmlađih“. Ističe se i da se ovi zahtevi ne odnose na ostale vakcine.

U tekstu se međutim pored tvrdnji koje se tiču vakcinacije najmlađih iznose i stavovi da PCR test nije pouzdana metoda za utvrđivanje broja obolelih, da je statistika obolelih bila lažna jer su stvarni brojevi uvećavani, te da je veća šteta od koristi vakcinacije protiv kovida 19. U pogledu vakcinacije dece kaže se da informacije o sastavu vakcina i nuspojavama koje ih prate nisu dostupne roditeljima, da nema potrebe vakcinisati decu jer izuzetno retko obolevaju i da je „preporuka od WHO (Svetske zdravstvene organizacije) da decu nema potrebe vakcinisati“.

Na sajtu SZO inače stoji preporuka da s obzirom na to da deca i tinejdžeri imaju obično blaže forme bolesti kovid 19 u odnosu na odrasle, nije u ovom trenutku neophodno da prime vakcinu, te da vakcina treba da ostane dostupna ugroženijim kategorijama stanovništva. SZO takođe navodi da se deci koja pripadaju nekoj od rizičnih grupa za razvoj teškog oblika kovida 19 može ponuditi vakcina.

Na drugoj strani Nacionalno telo za imunizaciju u Srbiji takođe je dalo mišljenje da se vakcina Fajzer-Biontek pre svega preporučuje deci od 12 do 15 godina sa komorbiditetima.

– Vakcina „Fajzer-BioNTeh“ može se primeniti i kod ostale dece uzrasta 12 do 15 godina uz dobijeno mišljenje pedijatra – navodi se u Stručno metodološkom uputstvu za imunizaciju protiv kovida.

Dušan Popadić, profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, član Nacionalnog tela za imunizaciju, kaže za Danas da je vakcina Fajzer-Biontek, koja je odobrena u Srbiji za upotrebu među decom starijom od 12 godina, bezbedna.

– Neuporedivo je veći rizik da dete ima ozbiljne komplikacije nakon zaražavanja kovidom nego nakon primanja vakcine. Taj rizik postaje još veći kod dece koja imaju određene bolesti – kao što su hematološko-onkološka oboljenja, primarna imunodeficijencija, bubrežne ili neurološke bolesti… Kod te grupe dece zapravo postoji opasnost da vakcina neće indukovati dovoljnu zaštitu, odnosno da neće biti efikasna koliko bi bila kod zdrave dece. Ali bolja je i takva moguća polovična zaštita nego nikakva. I zato je preporuka da deca sa određenim oboljenjima pored primanja vakcine primenjuju i mere zaštite, pre svega maske i izbegavanje prostora gde može biti veći broj zaraženih“, navodi dr Popadić, dodajući da je u Srbiji bilo sigurno desetine dece koja su bila hospitalizovana zbog kovida.

Upitan kako vidi činjenicu da se na spisku potpisnika peticije našlo dvoje profesora zaposlenih na njegovom fakultetu on kaže da je to „strašno“.

– Ne znam šta može više da se kaže osim toga. I da je jedan, bilo bi mnogo – kaže dr Popadić.

Na drugoj strani epidemiolog Predrag Đurić kaže da ova peticija predstavlja primer kako zdravstveni radnik ne treba i ne sme da komunicira sa javnošću.

– Dok je stručna, pa i šira javna rasprava o tome koliko je opravdano i neophodno sprovoditi vakcinaciju dece protiv kovida 19 legitimna, dok god se zasniva na naučnim dokazima i utemeljenim stručnim stavovima, pozivanje na „dovoljno naučnih dokaza i istraživačkih studija“, kao i „statistika koje nisu naštimane“, a bez iznošenja bilo kakvog primera, izvora, reference, svodi peticiju na nedopustiv pamfletizam – kaže dr Đurić.

On dodaje i da je neprihvatljivo iznošenje tvrdnji „koje nisu potkrepljene nikakvim dokazima (npr. o izuzetno visokom broju mrtvih kao posledica vakcinacije…) i koje su u suprotnosti sa utemeljenim i na dokazima zasnovanim stručnim stavovima“.

Upitan o konkretnim tvrdnjama iznesenim u peticiji da je mnogo preminulih nakon primanja vakcina, dr Đurić citira podatke Američkog centra za kontrolu bolesti, koji su dostupni na sajtu ove ustanove, a koji navode da je „u SAD 0,0019 odsto ljudi umrlo nakon primljene vakcine protiv kovida 19, pri čemu to ne znači da je smrt nastupila kao posledica vakcinacije“.

Osvrćući se na navode da je procenat preživljavanja od kovida veoma visok, odnosno sličan gripu, sagovornik Danasa kaže da SZO procenjuje da je godišnje od gripa umiralo između 290.000 i 650.000 ljudi .

– U 2020. prijavljeno je preko 1,8 miliona smrtnih ishoda od kovida 19, a procenjuje se da je višak smrtnosti u 2020. godini iznosio najmanje 3 miliona. Kada je u pitanju poređenje kovida 19 i gripa, treba ponoviti po ko zna koji put da osnovni problem sa kovidom 19 nije visok letalitet, već odsustvo imuniteta kod celokupne populacije pre pojave epidemije, što rezultuje u tome da i mali procenat letaliteta dovodi do velikog broja umrlih. Pored toga, veliki broj obolelih koji zahtevaju hospitalizaciju opterećuje zdravstveni sistem i onemogućava na duži period lečenje mnogih drugih bolesti, kao i sprovođenje preventivnih programa – kaže dr Đurić.

On zaključuje i da „ova peticija, kao i postojanje lekara koji su protivnici vakcinacije uopšte, kao i onih koji su pristalice teorija zavere, govori o ozbiljnim propustima u selekciji i edukaciji budućih i radno aktivnih lekara“.

– Ona govori i o nedelotvornoj stručnoj kontroli i spoljašnjem nadzoru, kao i o slabosti stručnih udruženja i, posebno, Lekarske komore Srbije i njenih Etičkog odbora i Suda časti, da osujete javnu promociju naučno neutemeljenih stavova u medicine – zaključuje dr Đurić.

Stvara se dodatna konfuzija

Epidemiolog Predrag Đurić podseća i da postoji „puno toga što smo o pandemiji i novom virusu naučili, ali isto tako i puno nepoznanica“.

– Istina je da svakog od nas poneki prihvaćeni stav zbunjuje i da se sa nekim lično ne slažemo. Isto tako je istina i da ne postoji potpuno podudaranje u stručnim stavovima po svakom pitanju na globalnom nivou, a vakcinacija dece je jedan od primera. To deluje normalno i očekivano kada je u pitanju nova bolest i kada se tek traga za brojnim odgovorima. Zdravstveni radnik je ipak dužan da se uzdrži od javnog iznošenja ličnih stavova koji nisu zasnovani na dokazima ili, ukoliko takvi dokazi postoje, da jasno navede izvore koji su javno dostupni. Propagiranje stavova koji se kose sa stavovima vodećih zdravstvenih i naučnih institucija, na prvom mestu Svetske zdravstvene organizacije, od strane zdravstvenih radnika, po pravilu je kontraproduktivno i dovodi do dodatne konfuzije stanovništva – kaže Đurić.

Stavovi prof. Arsić

U odgovoru putem mejla prof Valentina Arsić Arsenijević navela je da je deo „grupe časnih ljudi koji se bore za nauku i etiku, koja uključuje, profesore, lekare, pravnike, psihologe, nastavnike, učitelje“… Ona nije želela da pre ponedeljka daje odgovore na pitanja medija, ali nas je uputila na svoje gostovanje na Radio Beogradu 2, početkom ove godine, u kome je između ostalog govorila i o PCR testovima. Tada je rekla da ova metoda nije dovoljno pouzdana i istakla da je u utvrđivanju obolelih trebalo koristiti više različitih metoda, te da je bilo potrebno dati veći značaj virusološkoj dijagnostici. Ona je kazala i da veruje da neke od ozbiljnih posledica koje može da napravi Sars-Cov-2 virus imaju prevashodno veze sa zagađenošću vazduha. Preporuka koju je dala slušaocima bila je da nose maske, održavaju distance, i peru ruke.

Ko su potpisnici peticije?

Pored dvoje profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, peticiju je potpisala i jedna profesorka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Lekari potpisnici su specijalisti različitih oblasti. Među prvim imenima potpisnika nalazi se i anesteziolog, neurohirurg, pedijatar…

(NSPM, Danas)