GROM IZ MOSKVE: Poslanik Fedorov predložio da se povuče priznanje nezavisnosti Litvanije – Ostaju u sastavu Rusije

Poslanik Jedinstvene Rusije Jevgenij Fedorov podneo je Državnoj dumi nacrt zakona o ukidanju rezolucije Državnog saveta SSSR „O priznavanju nezavisnosti Republike Litvanije“, u kojoj se navodi da je ona nezakonita, dokument je dostupan u Dumi.

Rezolucija Državnog saveta SSSR-a je nezakonita, jer je doneta od strane neustavnog organa i kršeći zahteve niza članova Ustava SSSR-a, navodi se u obrazloženju nacrta.

Prema mišljenju poslanika, prekršen je Zakon SSSR „O postupku rešavanja pitanja u vezi sa otcepljenjem  republike od SSSR-a”, pošto u Republici Litvaniji nije održan referendum o otcepljenju od SSSR-a i prelazni period nije uspostavljen da razmatra sva sporna pitanja.

Na “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti.  – OVDE

Autor predloga zakona takođe podseća da je Ustav Rusije dopunjen, posebno, članom 67.1, koji kaže da je „Ruska Federacija pravni naslednik SSSR-a na njenoj teritoriji“.

„U martu 1991. godine, u skladu sa Uredbom Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 16. januara 1991. br. 1910-1 „O organizaciji i merama za obezbeđivanje održavanja referenduma SSSR-a o očuvanju Unije Sovjetske Socijalističke Republike“, u zemlji je održan referendum na kome je doneta odluka o očuvanju SSSR-a kao jedinstvene države“, navodi se i u obrazloženju.

Webtribune.rs