Gotovo je – Putin objavio: Ukrajinci nemaju šanse da se probiju, imaju velike gubitke, povlače se …

       

„Sada postoji „izvesno zatišje“ na liniji fronta, pošto su ukrajinske trupe pretrpele ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi“, rekao je predsednik Vladimir Putin u intervjuu Pavlu Zarubinu na „Rusija 24“.

„Neki elementi neprijateljstava se, naravno, dešavaju – granatiranje, izviđanje na snazi. Do sada nisu izvođene aktivne ofanzivne operacije“, rekao je on.

Predsednik je rekao, da su sada Oružane snage Ukrajine, po svemu sudeći, angažovane na obnavljanju borbene sposobnosti, kombinujući nove jedinice iz brigada koje su pretrpele ozbiljne gubitke pokušavajući da probiju rusku odbranu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Sinoć, tačnije, večeras — ne govorim o gubicima ljudstva, oni su veoma značajni, naši borci su uništili 245 neprijateljskih tenkova, i oko 678 oklopnih vozila raznih tipova“, rekao je Putin.

Prema rečima šefa države, među oštećenim vozilima su tenkovi „Leopard“, francuska oklopna vozila na točkovima i američka oklopna vozila.

On je takođe dodao, da vlasti u Kijevu strahuju od nastavka istih velikih gubitaka u budućim bitkama, jer bi to moglo dovesti ne samo do gubitka ofanzivnog potencijala, već i do gubitka borbene sposobnosti ukrajinske vojske u celini. Šef države je napomenuo, da u trenutnoj situaciji „ima o čemu da se razmišlja“.

„Danas vidimo da taj ofanzivni potencijal još nije iscrpljen, postoje rezerve da neprijatelj razmišlja o tome gde i kako da se povuče“, rekao je Putin.

Istovremeno, predsednik je posebno naglasio, da je požrtvovanost ruske vojske sprečila sprovođenje planova Oružanih snaga Ukrajine.

„Zahvaljujući hrabrosti i herojstvu naših boraca, spremnosti komandanata da odbiju bilo kakve agresivne akcije protiv Rusije, Ukrajinci nemaju šanse da se probiju. Oni to razumeju, zbog čega su sada odustali“, zaključio je šef države.

Ukrajinska ofanziva na pravcu Južnodonjeck, Zaporožje, Artjomovsk počela je 4. juna, dok je glavni udar Oružanih snaga Ukrajine bio koncentrisan na zaporoškom sektoru fronta.

Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane stručnjaka NATO-a, naoružane zapadnom opremom. Ideja ofanzive, prema rečima komandanta 58. armije Oružanih snaga Rusije, general-majora Ivana Popova, je prodor u rusku odbranu i izlazak ukrajinskih trupa na more. Pored toga, Kijev je više puta nazivao glavnim  ciljem ofanzivni pristup Krimu.

Vladimir Putin, je na sastanku sa vojnim komandantima 13. juna rekao, da Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke tokom ofanzive, i da nisu uspešne ni u jednom pravcu. Prema njegovim rečima, Ukrajina je već tada izgubila 160 tenkova i 360 oklopnih vozila.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, Oružane snage Ukrajine su od 4. juna, imale oko 7,5 hiljada poginulih i ranjenih pripadnika na liniji dodira, ne računajući poginula vojna lica kao rezultat upotrebe ruskog preciznog oružja, i aviona dugog dometa u dubinama ukrajinske teritorije.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte