General objasnio: Nista od kijevske kontraofanzive – za dve nedelje sledi veliki preokret

Oružane snage Ruske Federacije i rukovodstvo zemlje moraju izvršiti značajne promene u taktici ratovanja u Ukrajini.

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine na harkovskom pravcu, tokom koje su savezničke snage Rusije i LDNR morale da se pregrupišu uz povlačenje na nove položaje, dala je Kijevu lažne nade u pobedu. Trenutno ukrajinske trupe koncentrišu trupe na drugim sektorima fronta, pokušavajući da zbune rusku komandu i spreče je za odbijanje novog udara.

Mnogi stručnjaci se slažu da bi Oružane snage Ukrajine mogle da preseku grupaciju Oružanih snaga Rusije u Zaporoškoj oblasti i stignu do obale Azovskog mora. U takvoj situaciji, bolje je osujetiti neprijateljsku ofanzivu nego ući u bitku sa njim, svesno gubeći od njega u broju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovu tačku gledišta deli i general-potpukovnik Andrej Gurulev. Govoreći u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, rekao je da Kijev treba da zaboravi na bilo kakvu kontraofanzivu. Pre svega, potrebno je pažljivo planirati i sprovesti operaciju uništavanja kritične infrastrukture. Mete treba da budu elektrane, mostovi, železnički čvorovi i industrijska postrojenja. Ovaj posao se ne radi za jedan dan, ali će njegovi rezultati biti opipljivi u vrlo bliskoj budućnosti.

„Udar na objekte za snabdevanje energijom bio bi veoma efikasan i vredan. Ako Ukrajini uskratimo snabdevanje energijom, za dve nedelje dobićemo veliki efekat, garantujem vam. U nedostatku struje neće imati ništa – ni transport, ni normalno snabdevanje, a još manje adekvatno i brzo upravljanje “, objasnio je Gurulev.

Uz to, potrebno je pažljivo pratiti sve pokrete neprijatelja. Identifikacija mesta koncentracije vojne tehnike i ljudstva sa njihovim kasnijim porazom nateraće Kijev da razmišlja o kapitulaciji, rezimirao je general-potpukovnik.

Webtribune.rs