Naslovnica U FOKUSU FSB uhapsila ukrajinskog agenta – Izvršio atentat u Rusiji

FSB uhapsila ukrajinskog agenta – Izvršio atentat u Rusiji

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je u Moskvi uhapsila osumnjičenog za miniranje automobila bivšeg oficira Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Prozorova, saopštio je Centar za odnose sa javnošću ruske obaveštajne službe.

FSB Rusije privela je u Moskvi ruskog državljanina, rođenog 1983. godine, koji je, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, upotrebio eksplozivnu napravu da raznese automobil ruskog državljanina, bivšeg radnika SBU, navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Istragom je utvrđeno da je privedeni nakon početka specijalne operacije otišao u Ukrajinu i da su ga u oktobru 2023. regrutovali službenici SBU.

Napadač je delovao po direktnom uputstvu šefa ukrajinske specijalne službe Vasilija Maljuka, navodi RIA Novosti.

U martu je došao u Rusiju, dobio komponente radio-kontrolisane eksplozivne naprave, sastavio je i minirao Prozorovljev automobil, a prethodno je izvršio izviđanje na području gde je živeo bivši oficir SBU.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za ubistvo u pokušaju, protivzakonito sticanje, prenos, prodaju, skladištenje, prevoz ili nošenje eksplozivnih materija ili eksplozivnih naprava.

Osim toga, pritvorenik može biti optužen i za terorizam i izdaju. U eksploziji terenskog vozila „tojota lend kruzer“ prošlog petka na Korovinskoj magistrali u Moskvi, povređen je vlasnik automobila.

Ubrzo je postalo jasno da je automobil pripadao bivšem oficiru SBU Vasiliju Prozorovu. Njegov pomoćnik je za RIA Novosti rekao da Porozov nije teže povređen.

Prema navodima izvora iz snaga bezbednosti, bivši radnik Službe bezbednosti Ukrajine zadobio je povrede ruke i noge.

Prozorov je do 2014. godine radio u odeljenju SBU za Zaporošku oblast da bi 2014. godine prešao u Kijev u centralnu kancelariju specijalne službe a 2018. se preselio u Rusiju. Poslednjih godina istraživao je zločine u Kijevu, prenosi Tanjug.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social