Naslovnica SPEKTAR Forbs: Rusi pronašli način da zadaju udare bez opasnosti za sebe

Forbs: Rusi pronašli način da zadaju udare bez opasnosti za sebe

Zbog slabosti ukrajinske PVO, ruski piloti nanose udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine sa mnogo bliže udaljenosti, bez straha za sebe, piše vojni kolumnista američkog magazina Forbs Dejvid Aks.

Kako se navodi u materijalu, Rusija je donedavno uglavnom koristila krilate klizeće bombe za udare velikog dometa, ali nedostatak municije za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i velike praznine u odbrani omogućili su im da lete bliže pozicijama ukrajinskih oružanih snaga.

„Sada neki ruski lovci lete mnogo bliže liniji fronta i napadaju raketama kratkog dometa“, piše Aks.

Kao primer navodi video snimak snimljen na periferiji Časova Jara, na kome ruski jurišni avioni Su-25 sa male visine udaraju po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

„Nijedna raketa im se nije podigla u susret“, navodi novinar.

Kako Eks primećuje, nedostatak artiljerijskih granata i raketa PVO postao je glavni problem ukrajinskog garnizona u Časovom Jaru.

U tom kontekstu, Rusija je takođe pojačala napade na ciljeve u većim gradovima Ukrajine, što je primoralo Kijev da koncentriše protivvazdušnu odbranu u njihovoj blizini, otkrivajući front, navodi se u članku.

„Ove praznine će se povećavati kako municije za protivvazdušnu odbranu bude ponestalo“, upozorio je novinar.

Savetnik šefa DNR Denisa Pušilina Jan Gagin rekao je u petak za RIA Novosti da su Oružane snage Rusije ušle u predgrađe Časov Jar. Naselje se nalazi u Donjeckoj Narodnoj Republici , 15 kilometara zapadno od Artjomovska.

Kako je za RIA Novosti rekao Igor Kimakovski, savetnik šefa DNR, od 2014. neprijatelj koristi grad za rotaciju: tamo su dovedene sveže jedinice iz drugih regiona Ukrajine za Oružane snage Ukrajine.

Ukrcavanje vojnih jedinica koje su stradale u borbama vršeno je u Artjomovsku, odnosno ova dva železnička čvora su bila ključna za ukrajinsku komandu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social