Evropljani su tek sada shvatili, počinje: SAD i EU na ivici trgovinskog rata

Evropa i Sjedinjene Američke Države našli su se na ivici trgovinskog rata.

Kako piše Špigl, Evropa i Sjedinjene Američke Države našli su se na ivici trgovinskog rata zbog odbijanja Vašingtona da dozvoli evropskim proizvođačima da učestvuju u programu o borbi protiv klimatskih promena, prenosi Sputnjik.

„SAD su obećale da će investirati milijarde u ‘zelene’ tehnologije, istovremeno provocirajući Evropljane. Nacrt zakona sa subvencijama od više milijardi za borbu protiv klimatskih promena, američki Kongres je, na Bajdenov predlog, odobrio letos. Međutim, Evropljani su tek sada shvatili da će subvencije dobiti samo oni koji se bave proizvodnjom u Americi“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor članka je istakao da protekcionističke mere Sjedinjenih Država mogu dovesti do ekonomskog rata sa Evropskom unijom. Prema mišljenju izvršnog potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, u američkom zakonodavstvu postoji niz nepravednih odredbi kojima se krši međunarodno pravo.

„Evropljani moraju da insistiraju na tome da se u ovom procesu poštuju propisana pravila međunarodne trgovine. Bićemo čvrsti po ovom pitanju“, rekao je Dombrovskis u komentaru izdanju.

Istovremeno, naglasio je da ovakav razvoj događaja nije potpuno neočekivan za Evropu i pozvao je Vašington na pregovore.

U avgustu je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket inicijativa, usmerenih na smanjenje inflacije u zemlji koji podrazumeva izdvajanje sredstava u visini od 430 milijardi dolara. Veliki deo tih sredstava namenjen je klimatskim programima.

(sputnik)