Ova je „zanimacija“ prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.
1. Snižava holesterol
Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodane masnoće i soli pa je reč o zdravoj namirnici s brojnim nutritivnim svojstvima. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i krv.
[adsenseyu1]
2. Uravnotežuje šećer
Jedna studija je pokazala kako unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.
3. Ubija glad
Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus koji je vrlo hranljiv, a time i dobar saveznik u mršavljenju. Osetite li glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.
4. Podstiče pamćenje
Ove su grickalice odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad celog organa i pamćenje.
5. Bogatstvo cinka i gvožđa
Bogat je važnim mineralima poput cinka i gvožđa, što doprinosi zdravlju celog organizma.
(Zadovoljna.hr)
[adsenseyu6][adsenseyu5]