EU u šoku: Gasni manevar Norvežana naterao EU da zažali zbog Severnog toka 2

EU bi se mogla vratiti razmatranju mogućnosti puštanja u rad opstale linije Severnog toka 2 zbog neočekivanog poteza drugog „pouzdanog” partnera. Ovo je reizjavio stručnjak energetike, Boris Marcinkevič.

Vlasti EU su se nadale da bi mogle da se provuku sa samnjenim obimom uvoza ruskog gasa. Pričalo se da EU neće ostati bez energetskih resursa zahvaljujući Kataru, SAD i Norveškoj. Štaviše, rečeno je da u prisustvu takvih trgovinskih partnera, snabdevanje Evropljana tečnim gorivom iz Ruske Federacije uopšte nije obavezno. Ali gasa ipak nije bilo.

Problemi sa EU nastali su nakon sabotaže u Baltičkom moru, gde su oštećene dve linije Severnog toka i jedna Severnog toka 2. Čini se da je ovo šansa da saveznici Brisela zapravo dokažu svoju pouzdanost. Međutim, rekao je Marcinkevič na Jutjub kanalu Geoenergetika INFO, Katar je odbio da višestruko poveća obim isporuke goriva u Evropu, a Amerikanci su odmah podigli cene.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Postojala je samo jedna nada – Norveška. Ali ona je takođe izneverila EU. Skandinavska zemlja je u okviru „zelene agende” smanjila proizvodnju goriva, ostavljajući Evropsku uniju, koja je zaboravila na zaštitu prirode, bez ičega.

„Loš ugljen-dioksid je zlo u sistemu zapadnih vrednosti. Evropa je naravno bila besna od takvog manevra Norvežana i ponovo razmišljala o Severnim tokovima, jer drugih izvora jednostavno nema“, citira ekspert.

Danas se gas iz Rusije u Nemačku može isporučivati jednom linijom i to iz Severnog toka 2. A problem je isključivo u Berlinu, koji odbija da pusti gasovod u rad. A ako se ne promeni stav po ovom pitanju u narednih nekoliko meseci, onda će tačka bez povratka biti pređena. Posle toga biće nemoguće spasiti nemačku privredu, dodao je specijalista.

Webtribune.rs