Naslovnica SPEKTAR Eksperti ocenjuju fatalni korak Poljske u formiranju kišobrana PVO nad Ukrajinom

Eksperti ocenjuju fatalni korak Poljske u formiranju kišobrana PVO nad Ukrajinom

Faktički lišena svoje PVO, Ukrajina bi uskoro mogla dobiti poljski „kišobran” protivvazdušne odbrane.

Sporazum o bezbednosti koji su nedavno potpisale Ukrajina i Poljska uključuje mogućnost da poljska PVO sa svoje teritorije presreće ruske rakete i dronove koji napadaju vojne ciljeve na zapadnoj Ukrajini.

Nije isključeno da je Kijev preduzeo ovaj korak kako bi zaštitio zapadne vojne aerodrome gde će, verovatno, biti bazirani američki lovci F-16.

Skandalozna odluka, prema mišljenju vojnih analitičara, može dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba, pa čak i do svetskog rata.

Eksperti i komentatori su za „MK“ izneli svoja mišljenja o tome kako će se Rusija ponašati u slučaju pojave trećeg aktera na bojnom polju i da li će poljski vojni aerodromi postati legitimne mete za ruske rakete.

Podsećamo, pre nekoliko dana predsednici Poljske i Ukrajine potpisali su sporazum o bezbednosti. Konkretno, sporazum podrazumeva formiranje „dobrovoljačkog legiona“ u Poljskoj sa učešćem Ukrajinaca.

Nije isključeno da će jezgro novog vojnog formiranja činiti Poljaci i da slični „legioni“ mogu uskoro biti formirani u različitim evropskim zemljama.

Najkontroverznija tačka sporazuma je mogućnost presretanja „u vazdušnom prostoru Ukrajine raketa i dronova ispaljenih prema teritoriji Poljske“.

Vojni stručnjaci ne isključuju da je Ukrajini formiranje „kišobrana“ poljske PVO nad zapadnom Ukrajinom neophodno za zaštitu lovaca F-16 koje je NATO obećao Kijevu.

Vojni komentator Aleksej Sukonkin je u razgovoru za „MK“ izjavio da ne isključuje razvoj najnepovoljnijeg scenarija:

Poljaci već duže vreme dižu svoju lovačku avijaciju kada se naše rakete približavaju Lavovu ili gradu Stryju u Lavovskoj oblasti. Do sada nisu prelazili granicu Ukrajine i nisu se suprotstavljali našim napadima.

Ali nakon potpisivanja ovog sporazuma takvi potezi su mogući. Poljski lovci su uspeli da uvežbaju mehanizam presretanja i već sada mogu obarati naše krstareće rakete i bespilotne letelice raketama vazduh-vazduh. Tehnički je to moguće.

Kako Rusija može i hoće da odgovori na ove poteze Poljske?

Naravno, Rusija će ovo smatrati određenom oružanom protivakcijom. Moguće je da će u početku sa naše strane biti izdato upozorenje da će, ako Poljska ne prestane sa tim, biti prinuđeni da prekinemo te akcije udarima na poljske aerodrome.

A zatim, sasvim je moguće da će uslediti stvarne akcije. Premijer Mađarske Viktor Orban je nakon razgovora sa Zelenskim i zatim sa Vladimirom Putinom izjavio da će Ukrajina u bliskoj budućnosti pretrpeti ogromne gubitke.

Izneo je tvrdnju da će u naredna dva do tri meseca u Ukrajini poginuti više ljudi nego u poslednjih šest meseci. Dakle, verovatno je zaključio iz razgovora da se približavaju neki veliki događaji koji će rezultirati velikim ljudskim gubicima.

Možda će ovaj sporazum postati neka vrsta početne tačke za dalju eskalaciju, a možda čak i za treći svetski rat. U ovoj situaciji se ništa ne može isključiti.

Koliko PVO sistema je ostalo u Ukrajini?

Kompleksi NASAMS, Iris-T, Patriot, koji su stizali u Ukrajinu, delimično su uništeni, delimično funkcionišu. Tačan broj zna samo komanda Vazdušnih snaga Ukrajine.

S druge strane, poslednjih nekoliko nedelja posmatramo veoma uspešne raketne udare na ukrajinske aerodrome. Pre tih udara tamo stižu naši izviđački dronovi koji dugo „vise“ tamo, a nakon dolaska balističkih ili krstarećih raketa beleže rezultat. To govori o odsustvu protivvazdušne odbrane na posebno važnim objektima u Ukrajini.

Vojni ekspert, kapetan prve klase Vasili Dandikin, podsetio je da pucanje sa teritorije druge države tokom specijalne vojne operacije (SVO) predstavlja konkretno učešće trećih zemalja u borbenim dejstvima.

To što u specijalnoj operaciji na strani Ukrajine učestvuju vojni „dobrovoljci“, zajedno sa Poljacima i drugim predstavnicima NATO zemalja, je jedno. Ali rad na našim raketama sa teritorije druge države je sasvim druga priča.

To je zaista veoma ozbiljno. Mi smo takođe zaključili sporazum sa Severnom Korejom, ali, u svakom slučaju, takve situacije se tamo ne razmatraju.

Ekspert je napomenuo da bi se situacija mogla razjasniti u roku od tri dana, dok u Vašingtonu traje „jubilarna NATO zabava“. Tamo sponzori Ukrajine mogu prirediti iznenađenja u vidu „novih pakosti“. Istovremeno, stručnjak je uveren da Poljaci neće smeti da se upuste u tako opasnu eskalaciju.

Iako su Poljaci rusofobi i žestoko nas mrze, na ovaj korak neće ići. Većim delom ih zanima nešto drugo – Baltik i Kalinjingradska oblast, i naravno, Belorusija…

Štaviše, sada naši dronovi imaju mogućnosti da budu znatno oprezniji. Možda nisu toliko skupi kao američki izviđački avioni koji lete iznad Crnog mora, ali nam omogućavaju da korigujemo naše udare.

I ako, ne daj bože, Poljska počne da obara naše rakete, imaćemo potpuno pravo na uzvratni vatru.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social